Natália
-3 °C
7 °C

Megállapodás az iratnyilvánosságról

2005.04.07. 09:23
Gyakorlatilag kész a megállapodás az állambiztonsági iratokról szóló ügyben – írja a Népszabadság. Kivették a javaslatból azt a kiskaput, amelynek révén a szolgálatok megkerülhették volna az iratátadást felügyelő testületet.
Az MSZP és az SZDSZ politikusai csütörtökön bejelenhetik, hogy megállapodtak az állambiztonsági iratok nyilvánosságát célzó szocialista törvénycsomag vitatott pontjairól – tudta meg a Népszabadság.

A parlament valószínűleg a jövő héten dönt a két törvényjavaslatról: az alkotmány kiegészítéséről, amellyel az MSZP közérdekűvé nyilváníttatná az állambiztonsági múltra vonatkozó adatokat - "megalapozva" ezzel az állambiztonsági szaklevéltárról szóló törvény módosítását is, amely a nyilvánosságra hozatal részleteit szabályozná -, egyúttal előírná a még titkos iratok felülvizsgálatát. Utóbbi munkát egy fele-fele arányban kormányzati jelöltekből, illetve a szakma képviselőiből álló testület végezné.

Az SZDSZ-nek nem sikerült lebeszélnie koalíciós partnerét az alaptörvény megváltoztatásáról, de több pontban mégis sikert könyvelhet el: szűkítik például azon feltételek fölsorolását, amelyekre hivatkozva a titkosszolgálatok visszatarthatnak iratokat.

Kiemelték a javaslatból azt a kiskaput, amelynek révén a szolgálatok megkerülhették volna az iratátadást felügyelő testületet a "kiemelten fontos iratok" esetében. A liberálisok viszont nem tudták kiharcolni a rendszerváltás után megalakult titkosszolgálatoknál tovább szolgáló egykori állambiztonsági ügynökök azonnali leleplezését, azt azonban igen, hogy a tovább szolgálók adatai a leszerelésük után tíz évvel nyilvánossá váljanak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.