Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Meghosszabbítanák az iraki magyar missziót

2004.08.11. 13:31
Egy évvel is meghosszabbíthatja a Honvédelmi Minisztérium az iraki magyar missziót. A tárca politikai államtitkára korábban azt nyilatkozta, hogy a nemzetközi jelenlét Irakban mindenképpen hosszú távon indokolt. Egy ilyen országgyűlési határozatot azonban a parlament ellenzéki képviselői nem valószínű, hogy megszavaznának.
Az iraki misszió meghosszabbításáról szóló javaslatot még az ősszel beterjesztheti a Honvédelmi Minisztérium, mondta a tárca politikai államtitkárának korábbi nyilatkozatát megerősítve Bocskai István kommunikációs főigazgató-helyettes az MTI-nek szerdán.

Bocskai István minden további kérdéstől elzárkózott: "Ez csak szeptemberben válik aktuálissá. Addig azonban a tárcának széles körű egyeztetéseket kell lefolytatnia és éppen ezt zavarhatná meg, ha idejekorán exponálnánk a kérdést a nyilvánosság előtt."

A Honvédelmi Minisztérium jelenleg az éppen zajló váltásra koncentrál. "Szeretnénk, ha az zavartalanul történne meg" - tette hozzá a főigazgató-helyettes.

Hosszú távon indokolt

Iváncsik Imre, a tárca politikai államtitkára az iraki magyar katonai kontingens váltásának búcsúztatásán Kaposváron a napokban arról beszélt, hogy "a nemzetközi jelenlét Irakban mindenképpen hosszú távon indokolt". Az iraki magyar katonai kontingens mandátuma ez év végén jár le. A Magyar Nemzet szerdán Bocskai Istvánra hivatkozva azt írta, hogy a minisztérium várhatóan egy év hosszabbítást kér.

Ezzel kapcsolatban a kommunikációs főigazgató-helyettes az MTI-nek megjegyezte: a hosszabbítás időtartama is az egyeztetésektől függ. Az iraki magyar kontingens mandátumának meghosszabbításáról szóló országgyűlési határozat elfogadásához kétharmados támogatás szükséges.

Kontingens-történelem

A jelenlegi helyzet szerint nem valószínű, hogy az ellenzék megszavazna egy ilyen határozatot. A parlament tavaly júniusban, egyhangúlag döntött a 300 magyar Irakba küldéséről, azt követően, hogy április 25-én George W. Bush amerikai elnök felkérte Magyarországot: vegyen részt a békefenntartásban. Pár hónappal később az MDF azonban már kihátrált a döntés mögül és azóta folyamatosan a katonák hazahívását szorgalmazza.

Az amerikai katonák kegyetlenkedéseinek nyilvánosságra kerülését követően a Fidesz is felvetette a magyar kontingens idő előtti hazahívását.

Az Irakban hősi halált halt Nagy Richárd halála után sem kívánta a kormány hazarendelni a magyar katonákat. A fideszes politikusok a tragédia után úgy nyilatkoztak, hogy Nagy Richárd amerikai érdekből halt meg, és a magyar kontingens hazarendelését követelték. A kormány szerint a terroristáknak tett engedmény lenne a katonák hazahívása.

Fidesz: egyenes beszédet Irak ügyében
"A Honvédelmi Minisztérium kommunikációs vezetőjének az elszólása miatt kiderült, hogy a kormány titokban a magyar csapatok iraki szerepvállalásának meghosszabbítását készíti elő' - tartalmazza RRévész Máriusz Fidesz-szóvivő szerdai közleménye. A politikus úgy látja, "Mindeközben a kormány tagjai félrevezetik a magyar közvéleményt, hiszen nemrég Kovács László külügyminiszter még azt sem zárta ki, hogy a magyar kontingens mandátumának lejárta előtt hazatér Irakból".

Révész szerint őszinte, egyenes beszédre lenne szükség az iraki szerepvállalással kapcsolatosan is. A Fidesz, ezért felkéri Medgyessy Péter miniszterelnököt, tájékoztassa a magyar társadalmat, hogy miért támogatja a magyar csapatok iraki szerepvállalásának meghosszabbítását, és a - a cáfolatok után - hozza nyilvánosságra, júniusban mit ígért Bush amerikai elnöknek, és milyen kötelezettséget vállalt Magyarország nevében.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.