Judit
3 °C
6 °C

Törvénytelenség miatt ér véget az iskolatej program

2001.04.03. 17:48
Vonza András agrárminiszter hétfőn leállította az 1998 óta tartó FVM-es iskolatej programot. Az Állami Számvevőszék szerint a minisztérium törvénytelenül, a piacra jutási támogatásokból finanszírozta az akciót. Az iskolák vezetőit nem értesítették a hírről, így váratlanul érheti őket, ha szerdától nem kapnak tejet a gyerekek a reggelihez.

Eddig az iskolatej-akció keretében hét megye (Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg) és egy megyeszékhely (Székesfehérvár) iskolásai, óvodásai és a bölcsödési kaphattak reggelente ingyen friss tejet. Az ország tejtermelésének legfeljebb 1,5-2 százalékát teszi ki a gyerekeknek kihordott mindennapi tej, ami éves szinten maximum 20 millió litert jelent.

Iskolatej program: lezárva

Hétfőn azonban Vonza András agrárminiszter hirtelen "lezártnak nyilvánította" az iskolatej programot - adta hírül a Világgazdaság. Ezzel a döntéssel végleg leállítják az 1998-ban Torgyán József által indított akciót.

A program létjogosultságát mindenki elismeri, ennek ellenére az idei előkészítő tárcaközi egyeztetéseken ismét felmerült, hogy az akciót törvénytelenül bonyolította le a minisztérium: a támogatásokat ugyanis minden évben a piacra jutási kasszából, közbeszerzési eljárás nélkül biztosította a tárca, amelyből jogszabályi előírások szerint szociális célokra nem költhetett volna - fejti ki a Világgazdaság. Bár az év elején a minisztérium megkezdte egy közbeszerzési eljárás előkészítését, azt már nem írják ki. Ugyanakkor az sem hagyható figyelmen kívül, hogy előzetes szakértői felmérések 10-11 milliárd forintos hiányt mutatnak ki az FVM jövő évi piacra jutási büdzséjében.

A minisztérium a kassza mentesítése miatt más keretből fizetné ki az alapvető termékek, így a tej felvásárlási irányáraihoz nyújtott árkiegészítő támogatást. Ezek együttes összege 14-15 milliárd forint lenne. A kifizetések áthelyezése eleinte csak a sertés-, a marha- és a baromfiszektor esetében merült fel. A hétfői tárcaközi bizottság ülésén viszont kiderült, hogy erre a tejágazatnál is mód nyílhat. A termelők azonban még így is magasabb árat kérnének az eddiginél, amihez az állami támogatás emelésére lenne szükség.

Szakértők szerint - mondja a Világgazdaság - az biztosíthatna forrást a támogatás további fizetéséhez, ha az FVM jövőre nem a piacra jutási kasszából finanszírozná a 2 milliárd forintra tervezett iskolatej-akciót. A tárca számításai szerint ugyanis az idei éves tejprogram 2,8-2,9 milliárd forintba került volna, amelyből az FVM-re a fent említett 2 milliárd, az érintett önkormányzatokra 0,8-0,9 milliárd jutott volna. Az elmúlt években a szociális projektben az ágazati szereplőket tömörítő Tej Terméktanács is részt vett egy bizonyos összeggel, de az idén, egy korábban beígért minisztériumi támogatás elmaradása miatt kiszállt a finanszírozásból.

Ingyen tej: szociális ügy

Az Állami Számvevőszék szerint törvénysértő módon támogatta a tárca a piacra jutási kasszából a szociális jellegű programot. Ezért szakértők úgy vélik, hogy vagy közbeszerzési ügyként kellene kezelni a tejes akciót, vagy a szociális minisztériumhoz kellen áthelyezni.

Közbeszerzési ügynek azonban nem tekinthető, mert ilyen pályázat az elmúlt években nem jelent meg. Ezért a 2001-es év elején a tárca a korábban kifogásolt rendszerben kezdte meg a programot: a támogatást újra a piacra jutási forrásaiból finanszírozta.

A Világgazdaság ágazati információkra hivatkozva közli, hogy a napokban az Állami Számvevőszék elnöke hivatalosan is jelezte Vonzának, hogy az iskolatej program a mai formájában nem jogszabályi alapokon működik, ezért a programot közbeszerzési eljárás alá kellene vetni. Ez volt a közvetlen előzménye a leállításról szóló FVM-miniszteri döntésnek. Az ÁSZ a közbeszerzésekkel kapcsolatos éppen folyamatban lévő eljárásai miatt egyelőre nem nyilatkozott az Indexnek az iskolatej program leállításával kapcsolatban. Ez ügyben a döntés - az ÁSZ állítása szerint - csak májusban várható.

Jól bejáratott rendszer szűnik meg a tanárok tudta nélkül

Az általános iskolákban nem hallottak az iskolatej program leállításáról, de az egészen biztos, hogy sehol sem fogadják majd szívesen. A székesfehérvári Hétvezér Általános Iskolában például évek óta bejáratott, jól működő rendszerként működik az akció. "A gyerekek a reggeli gyülekezőkor kapják meg a poharas tejet, poharas kakaót. A szociálisan hátrányos gyerekek vajaskenyeret is kapnak, igaz, ezt a konyva felajánlásából" - nyilatkozta az Indexnek Tölgyesi Ferencné igazgatónő. Bevált gyakorlat, hogy a mindennap megrendelt tejmennyiséget az alsótagozatos tanulók létszámához viszonyítva határozzák meg. A székesfehérvári igazgatónő szerint minden gyerek hiányolná a reggeli italt, de leginkább azok, akik családjuk rossz anyagi körülményei miatt egyébként nem jutnának rendszeresen tejhez.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.