Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Egyelőre nem drágul tovább a benzin

2000.05.31. 18:33
Akkor várható az üzemanyag kiskereskedelmi árának csökkentése, ha tovább erősödik a forint a dollárhoz képest - jelentette be Csák János, a Mol Rt. elnöke és Járai Zsigmond pénzügyminiszter, miután két órás megbeszélést folytattak a politikus dolgozószobájában.
Csák közölte: az biztos, hogy ezen a héten nem lesz árdrágítás, sőt a piacvezető olajtársaság arra törekszik, hogy csökkentse az árakat, mert tisztában van a benzinárváltozás társadalomra gyakorolt hatásával.

Akkor csökken a benzin ára, ha tovább erősödik a forint a dollárhoz képest
A pénzügyminiszter bejelentette: a gazdasági tárca vezetőjének javaslatára a két tárca közös ármegfigyelési rendszert kíván létrehozni annak érdekében, hogy a hazai üzemanyagárak a világpiacon érvényes mértékben dráguljanak, vagy csökkenjen az áruk.

Járai Zsigmond a jövő héten találkozni kíván a nyolc legjelentősebb oljaforgalmazó cég vezetőivel azért, hogy felkérje őket: vizsgálják meg, hogy - figyelembe véve a nemzetközi olajpiaci áralakulást, valamint a forint-dollár árfolyamváltozást - hogyan tudnák csökkenteni az általuk értékesített üzemanyagok kiskereskedelmi árát.

A gazdasági miniszter az MTI szerint nem javasolja a kormánynak, hogy drasztikus törvénymódosításokat kezdeményezzen a benzinár kordában tartására. Matolcsy György erről újságírók előtt beszélt azt követően, hogy szerdán tárgyalásokat folytatott Martin Bartenstein osztrák gazdasági miniszterrel a vonatkozó osztrák tapasztalatokról.

Elmondta: az osztrák kormánynak az 1992-es ártörvény alapján lehetősége van arra, hogy ha a kőolajszármazékok ára elszakad a valós piaci viszonyoktól, úgy hat hónapra hatósági árat vezessenek bel a benzinre. Hozzátette, hogy eddig ezt a módszert Ausztriában nem alkalmazták.

Matolcsy György elmondta azt is: a tárcánál várhatóan már jövő hétfőn elindul egy árfigyelési rendszer, amely - hasonlóan az Európai Unió gyakorlatához - rendszeresen vizsgálja majd a kőolaj világpiaci árát és a belföldi árak alakulását.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.