Miklós
-7 °C
2 °C

Keletre tart az influenza

2001.02.07. 10:07
Budapesten egyre többen fordulnak az influenza tüneteivel orvoshoz, mégsem aggódik a fővárosi ÁNTSZ, mert a város lakosságához képest elhanyagolható a számuk. A Radnóti Miklós Gimnáziumban viszont attól félnek, hogy a szerdai felvételikre sokan nem tudnak elmenni betegség miatt. A Dunántúlon kinyitottak az iskolák, de Békés megye egyik falujában bezárták az óvodát. Az influenza lassan "átrakja központját" a keleti megyékbe.
Budapesten az elmúlt héten 6500 új megbetegedést jelentettek. Ütő István a fővárosi ÁNTSZ Járványügyi Osztályának vezetője ezt elhanyagolhatónak tekinti, mert még az influenzavírust sem tudták kimutatni. A legnagyobb mértékű iskolai hiányzás 20-25 százalékos, amit szintén nem tekint veszélyesnek a járványügy vezetője.

A Radnóti Miklós Gimnáziumban délután kettőkor kezdődnek a felvételi vizsgák. Az influenza miatt az egy hét múlva esedékes pótfelvételin sokkal több diákra számítanak - erősítette meg a Magyar Hírlap információit Réz Gáborné, az iskola igazgatója. Négy-ötszáz felvételizőből tíz-tizenöten szoktak lenni a pótfelvételin, de ez a szám most jóval magasabb lesz.

A Dunántúlon még mindig járvány van

Tolna megyében tovább növekedett a megbetegedések száma - mondta el az Indexnek Brázay László, a megye tiszti főorvosa. A lakosság több mint két százaléka, mintegy 5300 ember fertőződött meg az elmúlt héten. Minden iskolát kinyitottak, de a kórházak újszülött- és gyermekosztályán még mindig érvényes a látogatási tilalom. Dombóváron és Tamásiban kevesebben jelentek meg a körzeti orvosuknál, de Szekszárdon és Bonyhádon nőtt a betegek száma, és Pakson is megjelent a járvány.

Somogy megyéből ugyan kevesebb influenzás betegről érkezett jelentés, de számuk így is fél százalék fölötti. Szőllősy József, a megyei ÁNTSZ Járványügyi Osztályának vezetője lapunknak elmondta, a vírus még mindig a 14 év alattiakat veszélyezteti, de már minden iskolát ki tudtak nyitni.

Békés megyében óvodát kellett bezárni

Békés megyében Gádorosról és Orosházáról jelentettek jelentős számú megbetegedést - tájékoztatta lapunkat Wagner Valéria, a megyei ÁNTSZ Járványügyi Osztályának vezetője. A Gádoroson vett két mintából az egyikben ki tudták mutatni az influenza A-típusát, de az orosháziakból nem.

Pusztaottlaka településen az óvodát be kellett zárni, mert tizennyolc gyerekből tizenhat ágynak dőltek. Szabó Miklós polgármester úgy tudja, hogy a kedden még egészséges két gyerek is megbetegedett, sőt az óvoda egyik kisegítője, és a dada is lázasan fekszik otthon. Az ötszázfős falu iskolájában a gyerekek egyharmada hiányzik, ezért annak a bezárásán is gondolkoznak. A helyi orvos a polgármesternek megerősítette a járvány kitörésének hírét.

Szőkefalvi Ildikó, Heves megye helyettes tiszti főorvosa az Indexnek elmondta, hogy az elmúlt héten a megyéjükben 995 influenzás beteget regisztráltak. Ez a lakosság 0,3 százaléka, így járványról nem beszélhetnek. Az esetek több mint harmincöt százalékában szövődmények is felléptek, főként hörgő- és arcüreggyulladás. Négy embert kórházba is kellett szállítani, közülük hárman hatvan éven felüliek voltak. A Budapestre küldött mintákból az influenza B-típusát mutatták ki. A vírus főként 14 alattiak körében terjed, de iskolát és óvodát nem kellett bezárni.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!