Auguszta
5 °C
22 °C

Elkészült Jimmy temetésének forgatókönyve

2001.01.15. 18:39
Forgalomkorlátozások, rendőrkordon, biztonsági emberek, sűrített HÉV-járatok, tartalék buszsofőrök, projektor, nyilvános WC és egészségügyi sátor - Csepel készül Zámbó Jimmy temetésére. Akárcsak Kozsó, aki a pályatársak nevében búcsúzik, akárcsak Schmuck Andor, aki a barátok nevében búcsúzik. A szervezők negyvenezer embert várnak a temetésre, amelyre információink szerint kormányszintű politikus is várható. Nem lesznek azonban póló- és szotyi-árusok, akiket az önkormányzat kitiltott a közterületekről.
- Olyan lesz, mint egy nagyobb koncert - mondta az Indexnek Orosz Ferenc, Csepel alpolgármestere, amikor Zámbó Jimmy temetésének előkészületeit ecsetelte. A szervezők hétfő délelőtt tartották meg a mindent eldöntő megbeszélést, így már kész van a komplett forgatókönyv, amelynek egészét csütörtökön ismerheti meg a nagyközönség. Biztonsági okokból egyelőre a Budapesti Rendőr-főkapitányság nem árulja el, hogy hány rendőr vigyáz majd a rendre, de a szertartáson - rajtuk kívül - biztonsági emberek is ügyelnek a zavartalan megemlékezésre. Az Index úgy tudja, hogy ugyanaz a biztonsági szolgálat nyújtja a segítséget, amely korábban Jimmy testőrségét is adta.
-Mindenben a család útmutatásait követjük - mondta az alpolgármester.

Kápolnán belül és kívül

Jimmy, a Király
Ezek szerint pénteken 10 órától 14 óráig, a Rákóczi téri görög katolikus kápolnában ravatalozzák fel Zámbó Jimmyt, aki előtt másnap 11 óráig róhatják le kegyeletüket a művész tisztelői. Onnantól kezdve azonban már csak a család meghívottjai, illetve az RTL Klub nézői figyelhetik az eseményeket, mivel a televíziós csatorna kizárólagos közvetítési jogot szerzett a szertartásra. A zarándokok a park közepén felállított 3x4-es kivetítőn követik nyomon a kápolnán belüli történéseket.

A Prodán Gábor esperes által vezetett gyászszertartáson csupán a család 150 meghívottja vehet részt. Az már biztos, hogy Tóth Mihály, Csepel polgármestere a városrész lakosai nevében, Kozsó a pályatársak nevében, Schmuck Andor pedig a barátok nevében vesz végső búcsút a Királytól. Információink szerint ,,védett személy" is részt vesz a szertatáson, de Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője nem tudta megerősíteni értesüléseinket. (Védett személynek jelenleg a kormányfő, a köztársasági elnök, az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke, a titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter, valamint Torgyán József földművelési és vidékfejlesztési miniszter számít - tájékoztatta az Indexet Garamvölgyi.)

A nyerészkedőket kitiltották

Orosz Ferenc nem számít atrocitásokra, mert ,,feltehetőleg mindenki tisztában van azzal, hogy ez egy gyászszertartás lesz, ahol normálisan kell viselkedni, hiszen ezért jönnek el". Az alpolgármester tájékoztatása szerint a napokban szervezték meg a kórházi ügyeletet, a mentők készenlétét, valamint azoknak az egészségügyi sátrak felállítását, amelyekben azonnali segítséget tudnak nyújtani a rászorulóknak. Az önkormányzat azonban visszautasította azoknak a kérelmét, akik a rendezvény alatt élelmiszert vagy egyéb ,,relikviát" akartak árusítani.

Felborított közrend

A Királyért égnek a mécsek
A két nap alatt több utat egyirányúsítanak, illetve lezárják azokat az utcákat, amelyeken keresztül a menet halad. Eldőlt azonban, hogy Jimmy háza előtt nem vonul el a tömeg, amelynek sebességét a rendőrség ,,4,2 km/h-ra" saccolja. (A táv 4300 méter, amelyre alig több mint egy órát szánnak a szervezők - végzett bonyolult és ellenőrzésnek szánt számításokat az Index.)

Külön erre az alkalomra megnyitott parkolóplaccok nem lesznek, viszont táblák jelzik majd azt a kijelölt négy parkolási zónát, amelyben a szertartáson résztvevők parkolhatnak. Kardos János, a Budapesti Közlekedési Vállalat Forgalomellenőrzési Szolgálatának vezetőjének tájékoztatása szerint, ,,külön buszokat nem indít a BKV". Sűrítik azonban a HÉV-járatokat, amelyek 10 percenként járnak majd Csepel belvárosa és a Boráros tér között. Ezen kívül az 51-es, valamint a 48-as buszokat sűrítik, de ,,minden attól függően működik majd, hogy mekkora lesz a tömeg" - vette elejét a bizonytalankodó kérdéseknek Kardos. A BKV tartalék járművekkel és sofőrökkel várja a szombat reggelt.

Különvonat nincs, költség viszont van

Bölcsházi Sándor, a Magyar Állam Vasutak sajtószolgálatának vezetője lapunknak arról számolt be, hogy ,,ezidáig nem érkezett különvonatra igénylés, és az újságírókat leszámítva, senki sem érdeklődött a lehetőség iránt." Bölcsházi tájékoztatása szerint a hét közepéig lehet leadni a későn észbe jutott igénylést.

Orosz Ferenc úgy nyilatkozott, hogy a rendezéssel kapcsolatban felmerülő költségeket a család fedezi. Az RTL Klub, valamint a Time Warner Hungary, Jimmy lemezkiadója azonban lapértesülések szerint átvállalja, a szerény becslések szerint is több millió forintba kerülő szertartás költségét. A BKV azonban nem tudja, ki állja majd a cechet, mert most ,,a legfontosabb, hogy a feladatot jól meg tudjuk oldani".

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!