Ágnes
-11 °C
-4 °C

Jobb híján Kovács

A vidéki szervezetek döntő többsége támogatja Kovács László pártelnököt, ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a pártban szerephez jusson Németh Miklós exminiszterelnök is. Az Index országos körinterjúja nem igazolta Németh korábbi állításait, melyek szerint: ,,ha Kovács László elnök marad, akkor a megújulás, amelyet a párt hirdetett, és az országszerte tapasztalt várakozás nem fog találkozni". A vidéki vezetők elmondták: lehetne javítani a párt teljesítményén, de Kovács László személye - szemben Németh állításával - nélkülözhetetlen a sikerhez.
Németh Miklós ugyanis az utóbbi időben többször kifejtette, hogy az ország szocialistái szerint változásokra van szükség, a pártnak meg kell újulnia, ez pedig nem lehetséges Kovács László vezetésével.

Kovács Lászlónak teljes a támogatottsága Somogy megyében a pártelnöki posztra- mondta Sárdi Árpád, a megyei szervezet elnöke. A miniszterelnök-jelölt személye egyelőre nem kérdés, de megoszlanak a vélemények Németh Miklóssal kapcsolatban. Nagy Sándort szívesen látnák a somogyi szocialisták a frakcióvezetői poszton, elnökhelyettesként azonban Szily Katalint támogatják.

Góra Balázs szerint a Zala megyei szervezet is elégedett a pártvezetéssel. Góra közölte: az MSZP a legnépszerűbb párt, Kovács László a legnépszerűbb politikus, győztes csapaton pedig nem szabad változtatni. Az elnökség megújulását Góra is fontosnak tartja, de mint mondta, ez a kongresszuson meg is történik majd.

Nyíregyházán is járt Németh Miklós országos útja alkalmával és ott nyilván azt tapasztalta, hogy a szabolcsi párttagok szeretnék, ha az MSZP jobban állna a közvélemény-kutatók felméréseiben, az országos vezetés szerintük nyilván követ el hibákat, általános elégedetlenségről azonban a megyében nem lehet beszélni. Nagy László, a helyi iroda vezetője hozzátette: Németh Miklós saját bevallása szerint ,,jobbra számított", kellemesebb közállapotokra készült. A megújulásra Nagy szerint is szükség van, az országos elnökségbe hozzájuk közel álló embereket szeretnének bejuttatni (pl. Juhász Ferencet), de az országos vezetéssel nincsenek komoly bajok.

Papp József, győr-moson-soproni elnök Nagy László véleményét osztja. Papp szerint az elnökségben sok ember kicserélődik, oda megvannak a jelöltjeik (pl. Papp József), de Kovács László ellen nincs kifogásuk, az elnöknek a kongresszuson nem is lesz riválisa.

Baranya megyében Németh Miklós szintén elégedett szocialistákkal találkozhatott. A megyei szervezeti tagoknak ugyanis teljesen bejön Kovács László, a szükséges reformokat a jelenlegi elnök vezetésével képzelik el.

Dr. Füle István, a szolnoki MSZP-vezető szerint valós igény van szervezeti átalakításra a szocialistáknál, de ez nem jelenti azt, hogy Kovács László nem lenne jó vezető. Füle az Indexnek elmondta, hogy a hétvégi kongresszust éppen azért hívták össze, hogy a szükséges szervezeti átalakításokat elvégezzék a párton belül.

Kiegyenlített erőviszonyok

-Egy csapatban tudjuk elképzelni Németh Miklóst és Kovács Lászlót - jelentette ki Suták Miklós, a párt Hajdú-Bihar megyei szervezetének ügyvezető alelnöke. Németh májusban járt a megyében, és bár konkrét programot nem fogalmazott meg, a támogatottsága ekkor túlszárnyalta Kovácsét. A helyi tagságot megosztotta, hogy az exminiszterelnök nem vállalt párttisztséget, így most kiegyenlítődtek az ,,erőviszonyok". Az elnökhelyettesi tisztségért folyó küzdelemben a megyei szervezet Nagy Sándort támogatja, mivel ő a hajdú-bihari listáról került be a Parlamentbe. Suták Miklós szerint fontos lenne a párt kommunikációjának javítása, mert üzeneteiket nem tudják hatékonyan eljuttatni sok társadalmi csoporthoz, például a mezőgazdaságból élőkhöz, akiket fontos lenne megszólítani Hajdú-Biharban.

A hevesi szocialisták álomcsapata az lett volna, ha Kovács László az elnöki, Németh Miklós pedig az elnökhelyettesi helyet foglalja el a párt felső vezetésében. Németh azonban - mint tudjuk - nem vállalt tisztséget a pártban, így az új jelöltről előreláthatólag pénteken döntenek a megyében. Merczel József ügyvezető alelnök elmondta, hogy fontos lenne mielőbb megkezdeni a felkészülést a választásokra, és azt szeretnék, ha ebben Németh Miklós is részt venne.

Békésben Tóth Károly, parlamenti képviselő válaszolt az Indexnek. A honatya elmondta, hogy az MSZP-ben a megújítási szándék valós, ez pedig a szocialistáknál vitákkal jár, hiszen az MSZP nem tekintélyelvű szervezet. Vannak tehát problémák, változtatnivaló is van, de Tóthék alapjában véve elégedettek a Kovács vezette párt működésével. Olyan csapatot képzelnek az ország élére, melyben mindkét vezető személyiség helyet kap.

Pusztai István, a veszprémi szervezet nevében kijelentette: támogatják Kovács Lászlót, de Németh Miklós programjával is egyetértenek. Pusztai szükségesnek tartja, hogy az exminiszterelnököt ,,integrálják" a programalkotás során, annak ellenére, hogy Németh hivatalosan nem vállal posztot a pártban.

Nógrádban Németh a nyerő

A nógrádi szocialisták bizonyára nagy hatással volt az exminiszterelnökre, hiszen az Index országos körkérdésének eredményei azt mutatják, hogy egyedül Dóra Ottó, a Nógrád megyei alelnök vélekedik úgy, hogy ,,a párt leült és nem közérthető". A megoldás Dóra szerint Németh Miklós lenne, mivel azonban ő nem vállal posztot, Kovács Lászlót támogatják majd - közölte a helyi vezető. Miniszterelnöknek viszont mindenképp Némethet jelölné a salgótarjáni sejt, bár a hétvégi kongresszuson erről a kérdésről még nem döntenek.

Németh és Kovács reagálása
Szerkesztőségünk megkereste Németh Miklóst, aki titkárságán keresztül azt üzente az Indexnek, hogy a hétvégi pártkongresszus előtt már senkinek sem hajlandó nyilatkozatot adni.

Kovács László, az MSZP elnöke az Indexnek adott telefoninterjúban kijelentette, hogy nem akar vitatkozni Németh Miklóssal a sajtóban arról, hogy melyikük hogyan képzeli a párt megújulását, és a volt miniszterelnök azon kijelentéséről sem, miszerint Kovács személye volna a reformok akadálya. A pártelnök kifejtette: hazatérése óta be akarja venni Némethet a közös munkába, és azt is szerette volna, ha a hétvégi kongresszuson az exminiszterelnököt magas tisztségbe, lehetőleg elnökhelyettesi posztra választják - amire egyébként Németh számos jelölést is kapott. Kovács László szerette volna, ha Németh megbízást vállal a párt választási programja elkészítésének irányítására. Mivel a volt kormányfő most nem kíván posztot vállalni a pártban, a kongresszus utánra marad az új vezetés és Németh Miklós elképzeléseinek egyeztetése. Kovács kijelentette: megítélése szerint kettejük között nincsenek és nem is voltak személyes ellentétek. Az MSZP elnöke végül hozzátette: az ajtó továbbra is nyitva áll az exkormányfő előtt.

Akik nem nyilatkoztak

Borsodban a megyei iroda vezetője, Nyitrai Tibor vette fel a telefont, aki telefonbeszélgetésünk elején kijelentette, nem áll módjában válaszolni kérdéseinkre. A megyei szervezet elöljárója ugyanakkor elismerte, szükség van a párt megújítására.

Farkas János, Vas megyei alelnök sem kommentálta Németh kijelentéseit, ami bizonyos szempontból érthető, hiszen a két politikus közötti egyre nyilvánvalóbb feszültség előreláthatóan csak akkor dől majd el, amikor a párt megnevezi a 2002-es választásokon a szocialistákat képviselő miniszterelnök-jelöltet.

Az Index tapasztalatai szerint Kovács népszerűsége töretlen

A párt budapesti szervezetének elnöke, Madúr László szerint Németh Miklós kisebb politikai szerepet szánna Kovácsnak, mint amit megérdemel. ,,A jelenlegi pártelnök a felmérések szerint hosszú ideje az ország legnépszerűbb politikusa" - mondta az Indexnek a fővárosi elnök. Vannak azonban a párton belül olyan érdekcsoportok, melyek nem támogatják a jelenlegi elnököt. ,,Az MSZP baloldali gyűjtőpárt - folytatta Madúr - s mint ilyen, természetes, hogy vannak viták a szervezeten belül.

Németh Miklós nem élt Magyarországon az utóbbi tíz évben, ezért valószínűleg más a megítélése a párt viszonyairól, mint a Kovácsot és a szervezet érdekeit jól ismerő politikusoknak. A budapesti szocialisták arra kérik Némethet, hogy terítse ki végre kártyáit, mert a szervezet csak akkor tud majd miniszterjelöltet javasolni, ha tisztában van az aspiránsok tényleges értékeivel.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.