Zsuzsanna
-2 °C
7 °C

Párttá alakult a Jobbik

2003.10.24. 18:56
Párttá alakult a Jobbik Magyarországért Mozgalom, amely konzervatív, keresztény, nemzeti politikai erőként határozza meg magát. A Jobbik szerint párttá alakulásukra azért van szükség, mert nincs választás a jobboldalon, a Fidesz pedig szerintük egy "pragmatikus alapokon álló liberális párt".
Hivatalosan is párttá alakult pénteken a Jobbik Magyarországért Mozgalom. A Jobbik keresztény, nemzeti politikai erő, mondta a Jobbik ünnepi gyűlése előtti sajtótájékoztatón Kovács Dávid pártelnök. Hozzátette, hogy a párttá alakulást elvi és stratégiai okok egyaránt indokolták. Az elnök szerint egyrészt évekkel ezelőtt Magyarországon a jobboldal több lábon állt, mára azonban csak a Fidesz maradt. Kovács szerint minden látszat ellenére a Fidesz egy "pragmatikus alapokon álló liberális párt", amely "nem képes a nemzeti érdekeket képviselni". Hozzátette: másfelől Magyarországon nem történt valódi rendszerváltás, továbbra is az 1990 előtti politikai elit tagjai vannak vezető pozíciókban.

Leváltani a kormányt

Tekintse meg képeinket!
A Jobbik elnöke elmondta, hogy pártjuk fő célkitűzése, hogy a jelenlegi MSZP-SZDSZ kormánykoalíciót leváltsák. Ennek végrehajtásához radikális módszerekre van szükség, tette hozzá. A jelenlegi hatalom pártjaival semmiképpen sem működnek együtt, inkább a jobboldal pártjait tekintik partnernek. Jelezte, náluk nincsen kettős tagság, ezért a Fideszből nem, de a polgári körök tagjai közül többen csatlakoztak a Jobbikhoz. Partnernek tekintenék a MIÉP-et is, de Kovács megfogalmazása szerint pillanatnyilag "Csurka István a Fidesz kreatúrájának tekinti őket".

Bekerülni

A 2006-ban tartandó választásokkal kapcsolatban Kovács Dávid az Indexnek úgy nyilatkozott: szeretnének önálló jelölteket indítani minden választókörzetben. Az elnök szerint a legfontosabb az, hogy bekerüljenek a parlamentbe. Mivel a párt ellenzi Magyarország EU-tagságát, ezért a Jobbik nem indít jelölteket az Európai Parlament választásán.

Erkölcs és becsület

Klikk a képre!
Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke, korábbi MIÉP-es képviselő, a tájékoztatón úgy vélte: a Jobbik nem generációs mozgalom, a változtatások végrehajtását pedig több cikluson át képzelik el. Balczó szerint a Jobbik a nemzeti radikalizmus programját hajtja végre. Molnár Tamás alelnök - aki harmadik generációs antikommunistának nevezte magát - szerint ideje lezárni a múltat. "Le kell engedni a halról a vizet" - mondta. Molnár úgy fogalmazott, ideje, hogy az erkölcs és a becsület visszatérjen a politikába. Szerinte semmi sem valósult meg '56 követeléseiből, ezért a lázadó értelmiségieket, és a radikális polgári köröket is szeretnék a pártba integrálni.

Jobbik

A Jobbik Zászlóbontó Gyűlésén több száz ember jelent meg a Fővárosi Művelődési Házban. Az eseményen ott volt többek között Dobos Attila, a Nemezetőr főszerkesztője, előadóművész, Lányi Zsolt egykori kisgazda vezető, Lovas István újságíró, Siklóssy Beatrix, tévés újságíró, illetve Usztics Mátyás színész.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.