Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Sólyom javaslata a süllyesztőben

2005.11.24. 14:02
Magyarországon a politikusok érdektelenségébe fulladt a Védegylet kezdeményezése a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának létrehozásáról. Az Európai Parlamentben viszont érdeklődést váltott ki az ökopolitikai szervezet elképzelése, hogy az Európai Unióban szükség lenne egy ilyen intézményre.
Sólyom László a Védegylet felkérésére 5 évvel ezelőtt készített egy törvényjavaslatot a jövő nemzedékek országgyűlési biztosáról. A tervezetet 2001-ben Szili Katalin és Hegyi Gyula egyéni képviselői indítványként beterjesztette, de a bizottsági vitákon elutasították. A kormányváltás után a két szocialista képviselő ismét benyújtotta a javaslatot. A kijelölt bizottságok közül a Környezetvédelmi és a Gazdasági általános vitára alkalmasnak találta, az Ifjúsági és sportbizottság, valamit az Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság azonban napirendjére sem tűzte. Így a javaslat eltűnt a parlamenti süllyesztőben.

Válaszra sem méltatták

"Felmerül a gyanú, hogy szándékosan fektették el a javaslatot" - mondta Jávor Benedek a Védegylet csütörtöki sajtótájékoztatóján. November elején levélben kérdezték meg Szili Katalint, az illetékes parlamenti bizottságokat és a frakcióvezetőket, hogy mi a helyzet a javaslattal. Választ senkitől nem kaptak. Az ökopolitikai szervezet szerint ha nem kerül a parlement elé még ebben a ciklusban a javaslat, akkor az egész procedúrát újra kell kezdeni.

A Védegylet időközben a németországi Jövő Nemzedékek Jogaiért Alapítvánnyal közösen kampányt indított a jövő nemzedékek európai ombudsmanja intézmény felállítására. November 22-én egy német EP-képviselő kezdeményezésére az Európai Parlamentben egy workshop keretében ismertették elképzeléseiket. Egy nemzetközi munkacsoport dolgozik egy normaszövegszerű javaslaton.

Máshol próbálkoznak a bevezetésével

Sólyom László törvénytervezete öt évvel ezelőtt még újdonságszámba ment. Azóta viszont már több európai országban próbálkoztak olyan intézmény létrehozásán, mely a jelen generációk döntéseiben megjelenítené a jövő nemzedékek érdekeit. Hollandiában egy független szakértői szervezet, Finnországban pedig egy parlamenti bizottság próbálja ellátni ezt a szerepet. Izraelben pedig 2001-ben fel is állították a jövő nemzedékek ombudsmanjának intézményét.

Az állampolgári jogok biztosa annak idején ellenezte a Védegylet javaslatát, de Jávor Benedek úgy tudja, ma már ő is hajlandó újragondolni az ombudsmani rendszert. A Magyar Hírlap információja szerint készül az állampolgári jogok biztosának hivatalos álláspontja, az emberi jogi bizottság pedig decemberben ismét napirendjére

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.