Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Húszezer katonát érinthet a honvédség átalakítása

2003.07.02. 09:46
A honvédség átalakítása során csapattestek, fegyverzettípusok szűnhetnek meg, ha 45 ezerről 25-30 ezresre csökkentik a létszámot - írja a Magyar Hírlap. Ezek a változtatások a honvédelmi felülvizsgálatból következhetnek, amit márciusra ígért, ám mostanra készített el a honvédelmi vezetés.
Akár csapattestek és fegyverzettípusok is eltűnhetnek a Magyar Honvédségből, és jelentős elbocsátások várhatók a tavaly elindított védelmi felülvizsgálat eredményeként - írja a Magyar Hírlap. A negyedik haderőreformként emlegetett átvilágítást a szaktárca vezetése arra hivatkozva indította, hogy a honvédség rendelkezésére álló, amúgy is szűkös forrásokat pazarló módon használták az előző kormányzati ciklusban, másrészt Magyarország az elmúlt években NATO-felajánlásainak egy részét sem teljesítette.

Érzékeny következmények

Juhász Ferenc szakminiszter tegnap a Magyar Hírlapnak nyilatkozva megerősítette: érzékeny következményei is vannak a "leltárnak". Ugyanis a hadsereg 80 százalékát érintő átalakítások várhatók a közeljövőben. Számos szervezet szűnik majd meg, a létszám pedig a mostani 45 ezerről 25-30 ezerre apad.

Helyőrségek felszámolása

A Magyar Hírlap úgy tudja: a vizsgálat eredményeként több helyőrséget fel kell számolni. Szinte biztos, hogy a három kiképzőközpontból egy megszűnik. Öt katonai repülőtérből csak hármat tartanak meg. A kecskeméti és a pápai bázis helyzete stabil. Előbbi ad majd ugyanis otthont a Gripen vadászgépeknek, míg utóbbi létesítmény területén jelentős, a NATO által finanszírozott beruházások vannak folyamatban. Azt ugyanakkor a tárca vezetése sem tudja: a szolnoki, a szentkirályszabadjai, vagy a taszári repülőtér marad harmadikként a honvédség kezelésében. Az amerikaiak még nem jelezték, továbbra is igényt tartanak-e Taszárra. A szakminiszter szerint, ha igen, akkor a működtetési költségeket is az amerikaiaknak kell állnia, ha nem abban az esetben elképzelhető a reptér NATO-hasznosítása.

Több tankunk van, mint Franciaországnak

Az átalakítás során ingatlanokat adnak el, üdülőktől szabadul meg a honvédség, de csökkentik a harckocsiparkot is. Jelenleg ugyanis több tankot tartunk hadrendben, mint Franciaország, ráadásul többségük üzemképtelen.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!