Alfréd
5 °C
13 °C

Hetvenezer forint pénzbírság az önfeljelentő kendermagosnak

2006.01.09. 13:59
Egy méretes, cserépbe ültetett kendernövénnyel jelent meg bírósági tárgyalásán Juhász Péter, a Kendermag Egyesület önfeljelentő alelnöke, ezzel demonstrálva, ő nem veszélyes a társadalomra, hiszen nem illegálisan szerzi meg a füvet, hanem megtermeli magának. Juhász védője indítványozta az eljárás felfüggesztését, azt kérve, a bíróság kérjen állásfoglalást az alkotmánybíráktól, az indítványt azonban épp a taláros testületre hivatkozva elutasították. Hetvenezer forint pénzbírságra ítélték Juhászt, ami ellen fellebbez.

Egy termetes, cserépbe ültetett kenderrel jelent meg a Pesti központi kerületi bíróságon büntetőperén Juhász Péter, a Kendermag Egyesület önfeljelentő alelnöke, aki a Polgári Engedelmességi Mozgalom keretében az elsők között jelentette fel magát, bejelentve a hatóságnak, hogy füvet szívott. Példáját több mint huszan követték, eljárás azonban mindössze ellene és két társa ellen indult.

Ellentmondások

Az ő esetükben elég bizonyítéknak számított a rendőrségnek az önfeljelentés, a többieknél viszont arra hivatkozva tagadták meg az eljárást, hogy az önfeljelentés ténye nem elegendő a bűncselekmény alapos gyanújához, e nélkül pedig vizeletvizsgálatra sem küldhetőek a delikvensek.

#alt#
Klikk a képre!

A bíróság először ismertette a nyomozati szakban keletkezetett iratokat, amelyekből kiderült: a rendőrség eltérő gyakorlatára Juhász már a nyomozóhatóság figyelmét is felhívta. Az egyesület szóvivője nem élt az elterelés lehetőségével, derült ki. Juhász a tárgyaláson elmondta, hogy az önfeljelentésében említett füvet a tárgyalásra is magával hozott bokorról vágta le.

Kifejtette, nem érzi, hogy tettével veszélyessé vált volna a társadalomra. Pelle Andrea (Társaság a Szabadságjogokért), Juhász Péter védője becsatolta az iratok közé a kendermagos önfeljelentő mozgalmat petícióval támogató drogszakemberek levelét, majd indítványozta, hogy az eljárást függesszék fel és forduljanak az alkotmánybírósághoz állásfoglalásért.

Elutasított indítvány

A védő kifejtette, a törvényalkotó közegészségügyi okokra hivatkozva bünteti a kábítószerfogyasztást, nem téve különbséget a különféle szerek között. Pelle érvelése szerint a kender közegészségügyi veszélyessége elhanyagolható, fizikai függőséget nem okoz, enyhe pszichés függőséget eredményező hatását pedig már senki sem vonja kétségbe.

Pelle Andrea úgy vélte, a fogyasztásért kiszabható büntetés nincs arányban annak társadalmi veszélyességével. A bíróság háromnegyedórás tanácskozás után elutasította a javaslatot, éppen az Alkotmánybíróság 2004-es határozatára hivatkozva, amely kimondta, nincsen kábulathoz való alkotmányos jog.

A bírói testület visszavonult ítélethirdetésre, majd úgy döntött hetvenezer forint pénzbírsággal sújtja Juhász Pétert. Védője felmentésért fellebbezett.

Juhász Péter pedig növényével békésen hazament.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Törökország

Isztambul még mindig a nagy kedvencek közé tartozik.