Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Kaszinós pénzek az Equitiesnél?

2003.07.23. 17:02
Négy-öt jól elkülöníthető üzleti csoport fedezhető fel a botrányba keveredett K&H Equities kiemelt ügyfelei között - írja a Figyelő. A hetilap elemzése szerint a lánc végén többnyire egy off-shore vállalkozás áll. A PSZÁF-elnök megverése után kirobbant szövevényes ügyben az ellenzék ismét a Pannonplast megszerzéséhez nyújtott állami pénzek útjának kivizsgálását forszírozza: Font Sándor, MDF-es képviselő a gazdasági Minisztériumban próbált választ keresni arra a kérdésre, miért nem nyomoznak az autópálya-vállalat visszadátumozott szerződése ügyében.
Az ellenzék ismét a K&H Equities-ügy első felvonására koncentrál. A pénzügyi botrányban megszólaló politikusok között az első MDF-esként Font Sándor a gazdasági Minisztérium jegyzőkönyveibe kívánt betekinteni. Font az Állami Autópálya-felügyeletet felügyelő minisztériumnál arra keresi a választ, miért nem vizsgálják a Pannonplast feletti befolyás megszerzéséhez használt 500 millió forint kihelyezésének körülményeit.

Az MDF-es képviselő szerint ugyanis a sajtóban megjelent, hogy az ÁAK és a brókercég közötti szerződést visszadátumozták, ami a közokirat-hamisítás gyanúját veti fel, viszont a rendőrség egyáltalán nem vizsgálja a Pannonplast körül zajló eseményeket. Font a minisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a központi költségvetési szerv 100 százalékos tulajdonában lévő ÁAK 500 milliója közvetlenül került a Pannonplastot felvásárlásában érdekelt magáncégekhez, főként a Britton-csoport vállalkozásaihoz.

Több üzleti kör volt a VIP-ek közt

A Figyelő csütörtöki száma szerint viszont a Britton csak egyike volt azoknak a kisebb, elkülönülő üzleti csoportoknak, amelyek szerepelnek a K&H Bank által a rendőrségnek átadott ügyféllistán. A hetilap elemzése szerint a kiemelt ügyfélkörben négy-öt ilyen csoport létezése feltételezhető. Vizsgálódásuk szerint a kapcsolódási lánc végén többnyire egy off-shore vállalkozás található.

A hetilap úgy tudja: Kirgízia tiszteletbeli konzulját, az 1995-ig a K&H Bank főosztályvezetőjeként dolgozó Erdős Endrét nemcsak magánszemélyként látta el befektetési tanácsokkal Kulcsár Attila, de családi cégét, a felesége által jegyzett vállalkozást is ügyfelei között tudhatta.

A kis forgalmat lebonyolító Séva-Lux Bt.-t kültagja egy floridai off-shore vállalkozás. Kirgízia tiszteletbeli konzulátusának telefonszámán egyébként a kaszinóüzemeltetéssel foglalkozó Szerencsekerék Kft. jelentkezik, amely tulajdonosával, az osztrák Casinos Austria International Gmbh-val együtt jegyzi ­ az értékpapírügyleteit ugyancsak a befektetési tanácsadónál intéző ­ Magyar Játékkaszinó Szórakoztatásszervező Kft.-t.

Boldvainé nem Kulcsárnál fektetett be

Az Index információi szerint a K&H által a rendőrségnek átadott ügyféllistán szerepel Boldvai László MSZP-s képviselő feleségének neve is. Boldvai az Index kérdésére elismerte, hogy felesége hat éve a K&H Equities ügyfele, ám mint mondta, normál állampolgárként, nem kiemelt ügyfélként és nem Kulcsár Attilánál vezette számláját a brókercégnél. Boldvai László, az MSZP korábbi pénztárnoka hangsúlyozta, hogy sem ő, sem családtagja nem ismerte és nem találkozott a múlt héten Bécsben letartóztatott Kulcsárral, "így nem szolgálhat a sajtónak olyan támadási felülettel", utalt a Tocsik-ügyre, amelyben "komoly sajtótámadásoknak" volt kitéve. A tavasszal a Legfelsőbb Bíróság Helyben hagyta Boldvai első fokon történt felmentését, ezzel tisztázta a hét éve zajló eljárás szereplőjeként ismertté vált MSZP-s politikust.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!