Salamon
7 °C
13 °C

Népkonyha és nosztalgia

2000.06.27. 13:35
Pacalpörkölt, és jégbehűtött csapolt sör várta a Kádár-korszak elvbarátait a Munkáspárt Teleki-piacon tartott ma délelőtti rendezvényén. A kampányelemeket felsorakoztató esemény fő attrakciója egy gigantikus Kádár-fénykép felállítása volt, illetve Thürmer Gyula pártelnök szociális demagógiától mentes három perces sajtótájékoztatója, amelyben kijelentette: nem siratni, nem gyászolni vagyunk itt, hanem csak emlékeztetni, hogy tíz évvel ezelőtt mennyivel jobban éltek az emberek. Ezután lement a nép közé, ahol lelkesen elemezték neki a három forintos sör, és a néprabló Orbán-kormány közti látható disszonanciát.
Fegyelmezett rögzítés
A Munkáspárt ereje a szervezettségben fogható meg leginkább. Annak ellenére, hogy fél órával Thürmer pártelnök érkezése előtt felborult a keretes Kádár-fénykép, a tagok sebtiben szerzett kalapáccsal és marinamadzaggal felsőbb utasítás nélkül, fegyelmezetten rögzítették a gyorsbüfé ablakrácsaihoz. -Modtam, hogy ne igyál annyit! - ordította a felborult Kádárnak egy férfi, majd nem találva elég támogatottságot véleményéhez, elrohant a túloldali söntés irányába.
-Marika a nyolckeri aktivisták meg vannak szervezve? Nem látom egyikkőjüket sem! -Megvannak, megvannak, csak még nem értek ide!
A pillanatnyi koordinációs problémákon nem kell csodálkozni, a nyolckerbe csak múlt hét csütörtökön jutott el az info, hogy az országos elnökség a piacon kíván píárkodni. Szigetváriné Mária a nyolcadik kerület alapszervezetének elnökségi tagja tehát még így is imponáló gyorsasággal reagált a kihívásokra, ezért Vajda János alelnök sürgető szavai célt tévesztettek az előkészítés lázában.

Kádár és a BKV

Nem úgy, mint a röpcédulák. Valamennyi hátán Kádár János érdeklődik egy parasztembertől, ...és hogy élnek bátyám, lenyűgöző a fekete-fehéren is színes kompozíció, nem csoda, hogy ezt a képet választották a párt vezetői a marketingmunka alapkövének.

-Ugyanolyan volt, mint más munkásember - tudta meg az Index a nyolcker alapszervezetének elnökétől. Gál János annak idején még találkozott is a főtitkárral, amikor a parlamentben átvette tőle a munkaérdemrend bronz fokozatát. Kedves volt, és közvetlen, mintha mindennap találkoztunk volna. Bár lehet, hogy tényleg felismert, mert tetszik tudni BKV-s voltam én jó néhány évig.

Baloldali Front akcióban

Előd, utód
A piac hangulata általában a tolakodó románoktól, és az éppen arrajáró hajléktalanoktól függ leginkább. Miután mindenkiben rögzült, hogy itten politikai rendezvény lesz, a csoportok szegregációja megszűnt, és megannyi bólogatás, valamint egyetértés fogadta a Kádár-poszter körüli felhajtást. Csupán egy törtajkú hölgy biztatta folyamatosan a keretezett kép ledöntésére az érdeklődőket.

-Ennek a szemét gyilkosnak semmi keresnie valója sincs a piacon! - kezdte el agitáló felhívását, de a headsettől, és bajuszától rettentő testőrnek kinéző úriember gyorsan arrébb tessékelte. A Baloldali Front Munkásifjúsági Szövetség két tagja közben szétszórta a lapokat, és már mindenki azt a helyes, és szép fiatalembert várta, aki a párt elnöke, és egyébként Thürmer Gyulának hívják.

,,Övék lett a tőke, miénk maradt Marx"

-Azért választottuk ezt a helyszínt, mert a pártelnök itt lakik, ezen a piacon szokott vásárolni, és itt élnek azok az emberek is, akik az elmúlt tíz évben a padlóra kerültek - mondja az Index kérdésére Serbán Zoltán a rendezvény főszervezője. Saját bevallása szerint ő fizetett forradalmár, és a mai politikai viszonyok taglalása során főként azt sérelmezi, hogy az MSZP folyamatosan elzárkózik a Munkáspárttól. Övék lett a tőke, miénk maradt Marx, de ennek ellenére bízik abban, hogy két év múlva sikerül bejutniuk a parlamentbe.

Legyen minden ingyenes!

A nép között
Thürmer Gyula pontos, a piac médiahiénáktól zsong, láthatóan mindenki büszke az ötlet sikeres propagálására. Ennek szellemében tartotta meg sajtótájékoztatóját, amelyben az ingyenes oktatás és orvosi ellátás mellett érvelt, valamint elítélte azt a politikát, amelyet a szociálisan érzéketlen kormányok a rendszerváltás óta folytattak.

-A Munkáspárt Kádár János szellemében kíván dolgozni, mert akkor sokkal nagyobb biztonságban éltek az emberek. Ezért állítottuk ki ezt a fényképet, és ezért foguk július 8-án összegyűlni Kádár János halálának tizenegyedik évfordulóján a Kerepesi temetőben - emlékeztetni az embereket azokra az időkre.

,,Markomban volt az életük"

A Munkáspártnak jelenleg tizenhétezer tagja van, országos szavazóbázisa kb. száznyolcvanezer fő. Ebből a Teleki-piacon húsz aktivista, és ugyanennyi szimpatizáns vett részt lét-számnövelésféleképp. A számok azonban csalhatnak, ugyanis a pártelnök ingyenes ebédmeghívását (pacalpörkölt, savanyúság, kenyér és sör) sokan elfogadták, így valószínűleg a kerületben sokszorosára ugrott a párt népszerűségi indexe. Pláne a népbevegyülés mozdulatsorával nyerhettek sokat, hiszen Thürmer kérdezz-felelek játékát sokan igénybe vették. Például egy idősödő úr is, aki régi nyomott árak felidézése mellett azt is megsúgta az Indexnek, hogy ő volt a párt repülőgép-technikusa.
-A markomban volt az életük!- mondta ködfátylas szemmel, és elbicegett szakadozott szatyrával.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!