Elemér
5 °C
16 °C

A 'kedves, mosolygós bácsira' emlékeztek a kommunisták

2005.07.02. 16:04
A Fiumei úti Nemzeti Panteonban Kádár János sírjánál tartott nagygyűlést a Munkáspárt. A parlamentbe kerülésért töretlenül küzdő párt vezetői, tagjai és szimpatizánsai "méltó módon megemlékeztek" a tizenhat éve halott pártfőtitkár érdemeiről, majd megkoszorúzták a puha diktatúra első emberének sírját.

Fél tizenegy körül már szép számban gyülekeznek az elvtársak a Kerepesi temetőben, Kádár sírjánál majálishangulat, a munkásmozgalmi panteontól nem messze sátrak. Könyveket árulnak, adományokat gyűjtenek, szélen Moldova György dedikálja könyveit. A virágárusok nagyot kaszálnak a nyolcvanforintos szegfűvel, a szintén vörös rózsát azonban már jóval kevesebben veszik.

A hangszórókból mozgalmi dalok, "munkások, álljunk a nagy harcra készen", meg "föl vörösök, proletárok, csillagosok, katonák, nagy munka vár ma reátok, állnak még a paloták", a beszédekre várók többsége halkan együtt dúdolja-énekli a régi kedvenceket. Az eső szemerkél. Mint tizenhat éve azon a napon.

A megemlékezéssel egybekötött pártnagygyűlés tizenegykor kezdődik, addig bátran meg lehet tekinteni a munkásmozgalmi panteont, szól a pódium mikrofonjába egy hosszú hajú fiatalember, akiről később kiderül, ő a rendezvény konferansziéja. A föld alá nyújtózó építmény folyosóin sűrű félhomály, a kommunista hamvakat rejtő urnák között az egykor Európát bejáró kísértet lúdbőrözi a látogatót. ("KIMSZ-esek vágtak hajdan e tájnak, élükön Ságvári járt.")

Milka csoki, Bravo újság


Klikk a képre!

Tizenegy óra, József Attila, "a proletár költő" versével kezdetét veszi a munkáspárti nagygyűlés, legfeljebb ezren hallgatják, hogy úszik el a dinnyehéj. Az első szónok köszönetet mond Moldovának, hogy évről évre megtiszteli a rendezvényt jelenlétével, majd az elhunyt vezetőről megemlíti, hogy a jelenlegi és korábbi kormányok folyamatosan mocskolják emlékét és munkásságát. Pedig míg ő élt, fontos volt az ember, a munkás a gyár kapuján belül és nem kívül, és tisztességes munkáért, tisztességes bér. Taps.

Delikát Dóra, harmincéves, gyesen (ami Kádár-vívmány) lévő anyuka kap szót, nem túl távoli emlékei közül felhozza kamaszkori eltévelyedéseit (Milka csoki, Bravo újság), majd a fiatal felnőttként megélt szemfelnyílást, ami után már jól látta, hogy a rendszerváltás nem volt más mint "tőkés ellenforradalom". Emlékeinek búzakalászos fényében jelenik meg a temetői tömeg előtt a "kedves, mosolygós bácsi, csupa nagybetűvel: KÁDÁR JÁNOS".

Az anyukát követi Bánhegyi elvtárs, aki szerint "ebben az országban csak két embernek mondták azt, hogy a mi apánk, az egyik Kossuth, a másik Kádár". Majd aktuálpolitikailag bekeményít: "lehullott a lepel az egykori népfrontos Pozsgay Imréről" (szórványos fújolás), aki igazán megtehetné, hogy azért néha kiáll a munkás-paraszt érdekek mellett.

Magyar Kommunista Munkáspárt


Klikk a képre!

A hosszabb lélegzetű beszédbe kezdő Thürmer Gyula bizakodik: "eső után mindig süt a nap", a választásokra készülő pártjának jó esélye van a parlamentbe kerülésre. A Munkáspárt elnöke a vezetőség megújítására törő "belső ellenzéket" szapulva leplezi le, hogy ellenfeleik már beépültek a pártba, belülről próbálják bomlasztani az egyetlen baloldali pártot és céljuk, hogy az MSZP-nek vigyék a szavazatokat 2006-ban.

"Jó volt-e a Kádár rendszer? Jó volt!" Kádár "tudta, hogy az ellenforradalmat le kellett verni, de sohasem ünnepelte e napot" (...) 32 éven át mindent megtett azért, hogy 1956 sebeit begyógyítsa és ne ismétlődhessék meg október 23., ne ossza meg a nemzetet egy újabb nemzeti tragédia". Szemben a mai rendszerrel a Kádár-rendszernek összehasonlíthatatlanul több nyertese volt mint vesztese, vonja le a konzekvenciát Thürmer, aki mondandójának végszavaként arra buzdítja híveit, hogy pártszavazáson döntsenek az új névről: "szavazzon mindenki arra, hogy a párt új neve Magyar Kommunista Munkáspárt legyen".

A nagygyűlést ezután a koszorúzás zárja, a központi bizottság, az elnökség, a megyei szervezetek, majd a szlovák kommunista párt képviselői is a vörös márványtömb elé járulnak. A szlovák elvtársaktól egyébként még a határon elvették a koszorút, amin önkényuralmi jelképet találtak a vámosok, így ők csak nemzeti lobogójuk meghajtásával tisztelegnek. Mint utóbb kiderül, náluk némileg rosszabbul járt a Munkáspártból kizárt Vajnai Attila exalelnök, aki a rendezvény előtt akart koszorút elhelyezni Kádár sírjánál. A koszorún vörös csillagos szalag volt, ami miatt végül a rendőrök megbilincselve vitték el, hogy ellene tiltott önkényuralmi jelkép használata miatt eljárást indítsanak.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.