Piroska
-10 °C
1 °C

Virsliből esznek a legtöbbet a képviselők

2003.06.24. 11:12
A képviselők átlagosan hetente egy-két alkalommal esznek a parlamenti büfében, ahol előnyben részesítik a magyaros étkeket, és a jó borokat. Az étterem saját dolgozóitól leginkább a diszkréciót várja el.
Amióta a Taverna helyett a Gála Party Service Kft. működteti a parlamenti büfét - április eleje óta -, állításuk szerint radikális változások figyelhetők meg a főemeleti táplálkozóhelyen. Az árainkkal nyertünk - árulta el Bottyán István étteremvezető az Indexnek a siker titkát.

Immár élő növények színesítik a dekorációt, a menüt műanyagtálcán is el lehet vinni és bővült a választék is, például fagylaltot is lehet kapni - sorolja az étteremvezető az újdonságokat.

Magyaros ételek és gyümölcsleves

A Parlamentben táplálkozó képviselők étkezési szokásaiban semmi meglepő nincs: a magyaros étkeket preferálják, különösen a borjúpaprikást, de a hideg gyümölcsleves is nagy népszerűségnek örvend. Olyannyira, hogy a nevén nem nevezhető közjogi méltóságnak rendszeresen a hivatali szobájába viszik a finomságot.

A parlamenti rövid szünetekben a talponálló legnépszerűbb étele a virsli. Naponta akár 100 pár is elfogy a büfében.

Az italfogyasztás kifejezetten ínyencnek mutatja a képviselőket: Szeremley Rizling, Tokaji Furmint a disznókői pincészetből, továbbá Cabernet Sauvignon Cuvee, Gál Tibor borásztól a legtöbbször újrarendelt fajta.

Vendégkönyv II.: Mátrai Márta is dicsér
"A viharos parlamenti viták után, vagy közben, jól esik megpihenni egy finom ebéd és kellemes, idegnyugtató zene elfogyasztása , ill. hallgatása közben. Köszönjük"
A parlamenti büfé új arculatához tartozik az állandó, halk háttérzene, ami egy, a Vendégkönybe írt megjegyzés szerint olykor kifejezetten megnyugtatja feszült politikusainkat.

Az étteremvezető szerint az újítások gyakran találkoznak a képviselők ízlésével. Példaként említette a reggeli menüket: a rántottát és a buggyantott tojást bevezetése után közvetlenül, már másnap keresték az éhes képviselők.

Kevés, de finom a menü

Vendégkönyv I.: Kósáné Kovács Magda otthon érzi magát
"Semmit sem szeretek jobban, mint otthon érezni magam ebben a furcsa világban valahol. Itt még jó szót és finom enni és innivalót is kapok hozzá. Nagyon köszönöm!"
Az étteremvezetés a képviselők és a többi büfélátogató véleményére is kíváncsi, ezért kérdőíven firtatják étkezési szokásaikat. A visszajelzésekből kiderül, a név nélkül nyilatkozók a kínálatot többé-kevésbé elegendőnek, néhányan kevésnek, ugyanakkor az ételeket nagyon finomnak találják. Mások szerint a parlamenti büfé kiszolgálása lassú, de - egyes konstruktív vélemények szerint - javuló. Ezt az étterem vezetői is így láthatják, mert szeptembertől újabb pultot állítanak be.

A kérdőívekből kiderül továbbá, hogy a válaszadók reggelizni, sem tízóraizni, sem uzsonázni nem szoktak. Ugyanakkor vacsorázni és ebédelni bőségesen szeretnek.

Szeptembertől új, egyelőre titokban tartott változások várhatók a parlamenti büfében.

Titkosszolgálat
A képviselők és diplomaták étkezési szokásai olykor államtitknak bizonyulnak. Nemrégiben az egyik folyóirat arra volt kíváncsi, hogy néhány indiai politikus magyarországi látogatásakor, mit tesznek eléjük a vendéglátók. Az étteremvezető a legnagyobb nyugalommal közölte a menüt, ám amikor a lapban megjelent, hogy a szigorúnak tartott indiai étkezési szokásoktól eltértek az indiai politikusok, és nem álltak ellen a magyar ízeknek, a nemzetbiztonsági szolgálat szankciókat helyezett kilátásba az információt kiadó étteremvezető ellen.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.