Zalán
6 °C
19 °C

Belvíz után Csurka is jöhet

A belvíz miatt hat házat nyilvánítottak életveszélyessé a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Karcagon. A legnagyobb pusztítást a víz a kisváros északi cigánytelepén végezte. Az emberek itt általában az ellenzékre szavaznak, mert a kormányon lévők soha nem teljesítik ígéreteiket.

"A pártok átvernek, csak a kopogtatócéduláért jönnek, aztán négy évre megint elfelejtenek minket" - mondja egy fiatalasszony Karcag északi cigánytelepén, a Gyep utcában. Hogy a nevét miről kapta, az rejtély, köröskörül leírhatatlan a sár, az utcák gumicsizma nélkül szinte járhatatlanok.

Egész nap tévéznek

A szomszédban van a hat életveszélyessé nyilvánított karcagi ház egyike. Az udvari fala már ledőlt, az itt élő idős asszony és a fia házról házra járnak. "Az egyik rokonuknál csak két napig maradhattak, most továbbálltak egy másik rokonhoz" - mondja a bentről kikukkantó családfő.

Két gyermeket nevelnek, a férfit huszonévesen rokkantnyugdíjazták egy baleset után. A család jövedelme nyolcvanezer forint. "Mit csinálnak otthon egész nap?" - kérdezzük. "Fekszünk és tévézünk" - válaszolják. "Voltak már nyaralni?" "Csak a gyerekekkel voltunk Szolnokon, a kórházban - mosolyognak a kérdésen. - Asztmával kezelik őket."

A töröknek sem hódoltak be


Nézze meg képeinket!

A karcagi polgármesteri hivatalban nem értik, hogy miért kapta fel a sajtó a belvizet. Minden évben van ilyen, tíz, főleg vályogból, gyenge alapra, régen épült házat veszélyeztet a víz, hatot életveszélyessé kellett nyilvánítani. "Ha aranyból, ezüstből lennének kibélelve a csatornák, akkor is lenne belvíz" - mondja Dobos László alpolgármester.

Karcag az Alföld kellős közepén egy teknőben fekszik. Egyes részei pedig olyan alacsonyan, hogy ott mindig összegyűlik a víz. Az északi cigánytelep az egyik legveszélyeztetettebb terület; a házak rossz állapotúak, de az alacsony telekárak miatt egymást érik. A magasabban fekvő területekről itt gyűlik össze a víz meg a szegénység.

A török időkben ötven kilométeres körzetben csak csónakkal lehetett közlekedni, nem véletlen, hogy a törököknek soha nem hódolt be teljesen Karcag és környéke. A Tisza szabályozása után nagy területeket hódítottak el a víztől, a belvíz viszont maradt. Különösen az elmúlt években. "Az átereszek jégdugóval teltek meg, a vizet nem tudtuk elvezetni" - mondta az alpolgármester.

Az önkormányzat megengedte

A tűzoltók a Szélmalom utca 3. udvarán a belvizet szivattyúzzák. A fecskendős autó oldalán több tucatnyi cég neve, ezek dobták össze a pénzt az autóra. Ecsedi Sándor beosztott tűzoltó reggel fél nyolckor kezdte a szolgálatot. Huszonnégy órát dolgozik, negyvennyolc órát pihen. "Nem rossz beosztás ez, meg lehet szokni" - mondja. A mentéshez Szolnokról kaptak szivattyút, pénteken még a pihenőállományt is berendelték.

Három-négy éve megfordult a trend. Kevesebb lett a tűz és több a műszaki mentés. Balesetek, kidőlt fák, belvíz. "Az összes víz idefolyik a szomszédos telekről" - mondja a beosztott tűzoltó. A beszélgetésbe bekapcsolódik a szomszéd is: "Nem lett volna szabad beépíteni ezt a telket, mert nagyon mélyen fekszik, de az önkormányzat megengedte."

Választás előtt közmunka

A rendszerváltás előtt még dolgoztak az északi cigánytelepi romák. Ha helyben nem is volt túl sok munka, legrosszabb esetben Pestre mentek. Szakképzettségük akkor sem volt, de kellett a képzetlen munkaerő az építkezéseken, gyárakban. "Csak a gyerekek és a nyugdíjasok voltak itthon, nem úgy mint most" - mondja. És tényleg, a telep utcáin nagy a nyüzsgés. Az emberek kis csoportokban beszélgetnek, a Vöröskereszttől kapott ruhát húzzák kis kocsin, szomszédolni indulnak, karon a gyerekkel, lepukkant Zsigulit javítanak a sárban.

Az emberek a húszezer forint körüli segélyekből élnek, és mostanában a fideszes városvezetés is foglalkoztat közmunkán száz embert. "Most, a választás előtt" - jegyzi meg epésen a cigányember. Sok házban nincs víz, ők a közeli kútról sem hozhatnak, mert annak meg pocsolyás a vize. A gyerekek minden reggel sárosan állítanak be az iskolába, ahol megszólják őket társaik és a tanárok.

Duplán kisebbségben

A visszatérő kampányígéret a kövezett út. Most az úthálózatnak csak egyes szakaszai vannak lebetonozva, de autóval a környék jórészt járhatatlan, parkolni meg egyáltalán nem lehet, mert aki a vékony aszfaltcsíkról letér, az bennragad a sárban. A megkérdezettek többsége a Fideszre szavaz. "Itt az emberek mindig az ellenzékre szavaznak, mert aki kormányon van, az soha nem csinál semmit" - foglalja össze a telepiek politikához való hozzáállását egy cingár férfi. - Nekünk mindegy volna, ha Csurka lenne is."

Az emberek úgy érik, hogy az érdekeik nincsenek megfelelően képviselve. Az önkormányzati választáson a hármas körzetbe tartoznak, itt a romák kisebbségben vannak, a jobb módú nem romák így maguknak választanak képviselőt.

1 szoba, 1 konyha, 18 ember


Klikk a képre!

A Szélmalom utca 11. szám alatt 18 ember lakik egy szobakonyhában. A házat körbevette a víz, a falak megrogytak. A házat az önkormányzat életveszélyessé nyilvánította, a lakók azonban - egy testvérpár, az élettársaik és 14 gyerek - nem mozdulnak. "Adnának egy szükséglakást egy-két hónapra, de mi lesz utána?" - kérdezi a családfő szerepét betöltő, LONDON-feliratos báláspólót viselő asszony. - Az önkormányzati képviselő azt mondta, hogy hogyan rajzoljak magának házat?"

Az egyik élettárs félrehúzza a padlószőnyeget, alatt pancsolni lehet a talajvízben. Az egyetlen szoba gyakorlatilag egy hatalmas ágy, ahonnan az RTL Klub műsorát nézik vagy tízen. A nagyobbacska gyerekek már cigarettáznak. A konyhában vannak a többiek, néha szemetet raknak a tűzre, ettől a lakásban elviselhetetlen bűz terjeng. Egy hatévesforma kisfiú egy fóliával bevont kartonpapírról az ABC betűit tanulja.

Párhuzamos interjúk

Karcag két országgyűlési képviselőt ad a hazának. A szocialista Vadai Ágnest és a fideszes Varga Mihályt. Most is, akárcsak négy éve, egymás ellen indulnak a választáson. Vadainak lenne mit törleszteni, mivel Varga 1998 óta folyamatosan nyer. "Látták-e már errefelé a képviselőket?" - kérdezzük az egyik a tűzoltóautónál ácsorgó férfit. "Varga nem volt, Vadai eleibe volt" - mondja.

Megkerestük a két képviselőt. A parlamentben köszönnek egymásnak, de egyéb kapcsolatuk nincs. Vargára a városházán, Vadaira a választókörzethez tartozó Tiszaburán találtunk rá. A két politikustól ugyanazt kérdeztük.

Mit tud ígérni megválasztása esetén a telepen élőknek?

Vadai Ágnes: Rövidtávon közmunkaprogramokkal kell munkát biztosítani. Most például a belvíz elleni védekezés részeként kétmilliárd forintot költ a kormány közmunkaprogramra, amelyek keretében a munkanélküliek kiáshatják a vízelvezető árkokat. Hosszútávon képzést, a tehetséges roma gyerekek felkarolását.

Varga Mihály: Ki kell szélesíteni a közmunkaprogramokat, illetve az állami útépítéseken lehet alkalmazni a szakképzetlen munkaerőt. A polgári kormány idején a telep lakói közül is sokan útépítéseken dolgoztak.

Jártunk egy családnál, egy szoba konyhás düledező házban 18-an húzzák meg magukat. A házukat életveszélyesnek nyilvánították, de nem hajlandóak kiköltözni belőle, mert a város csak ideiglenes megoldást tud nyújtani számukra, s nem akarnának az önkormányzati szükséglakásból az utcára kerülni.

Vadai Ágnes: Ha nem akarnak kiköltözni, nem költöztethetjük ki erőszakkal. Ráadásul Karcagon fideszes többségű önkormányzat van, szintén fideszes polgármesterrel, egy elismert roma fafaragó mesternek se tudtam segíteni, a városvezetés nem utalt ki neki se lakást. (Az interjú után a szocialista politikus azért elkérte a család címét, megígérve, figyel rájuk.)

Varga Mihály: A probléma megoldásának kulcsa az önkormányzat kezében van. Szerencsére nem adta el az összes önkormányzati lakást, így néhány üres ingatlan van. De arra valószínű nincs mód, hogy új házat építsen a város, vagy tartósan megoldja a család lakásgondjait.

Mikor jártak utoljára az északi cigánytelepen?

Vadai Ágnes: Hát ott régen. De ha megjelennék, legközelebb megjelenne a fideszes lapban, hogy ott jártam, kinek hiányozna ez? Különben is, aki akar, megtalál.

Varga Mihály: Utoljára? Négy éve, a kampány idején. (A diktatofon kikapcsolása után eszébe jutott, hogy két évvel ezelőtt is járt ott, akkor, amikor felújították az egyébként már nem működő szélmalmot.)

Franciaország

Élménytúra Korzikán.

Bali

Tanácsok és TOP 5 látnivaló.