Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

A Református Egyetem másodszor is kirúgta meleg diákját

2004.01.18. 22:43
A Károli Gáspár Református Egyetem Kari Tanácsa 9:1 arányban megerősítette korábbi döntését és kizárta egy diákját, amiért a huszonnégy éves fiatalember nyíltan melegnek vallotta magát. Az egyetem dékánja a Klub Rádió híradása szerint erről a hétvégén, levélben értesítette a hallgató szüleit. Németh Dávid csütörtökön találkozik az esélyegyenlőségi miniszterrel, de még ez előtt döntenie kell arról, elfogadja-e, hogy tanulmányait a debreceni református egyetemen folytassa.
A Károli Gáspár Református Egyetem Kari Tanácsa újólag megerősítette azt a korábbi döntését, hogy homoszexualitása miatt kizárja az intézményből az egyik hallgatót - hangzott el a Klubrádió vasárnap esti hírműsorában. Az egyetem tavaly októberben 6:4 arányban szavazta meg a 24 éves, mozgás- és beszédsérült fiú eltávolítását, miután a hallgató nyíltan homoszexuálisnak vallotta magát.

Egy ellenszavazattal kizárva

A Klubrádió beszámolója szerint "most 9:1 szavazati arányban döntött a kari tanács a kizárás mellett." A médium úgy tudja, hogy a múlt heti ülésre elment az egyetemet fenntartó Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, Szabó István is.

Döntési kényszer?

Az újabb döntésről az intézmény dékánja a hét végén levélben tájékoztatta az ötödéves egyetemista szüleit. A rádió megtudta azt is, az egyetem már az előtt kéri a szülők válaszát arról, hogy a kicsapott hallgató a debreceni református egyetemen folytatja a tanulmányait, mielőtt az esélyegyenlőségi miniszter csütörtökön találkozna Németh Dáviddal, a budapesti egyetem dékánjával.

Lévai Katalin személyes közbenjárását ajánlotta fel, hogy az egyetemi tanulmányaitól megfosztott hallgató a budapesti egyetemen diplomázhasson. "Az oktatás nem hitéleti tevékenység, tehát a diplomáig mindenképpen el kell jutnia mindenkinek, aki az egyetemeken tanul, akkor is, ha meleg, akkor is, ha nem" - mondta Lévai Katalin az RTL Klub szombat esti híradójának nyilatkozva.

A kicsapott diák nem menne Debrecenbe

A miniszter korábbi közbenjárására a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja, Bartha Elek felajánlotta, hogy a különbözeti vizsgák letétele után átveszik a hallgatót. A Népszabadság viszont úgy értesült - mint szombati számában írta -, hogy a volt hallgatónak nincs szándékában Debrecenben folytatni tanulmányait. Hiszen éppen azért fordult a bírósághoz, mert reméli: a református egyetemet kötelezik az általa jogsértőnek tartott intézkedés visszavonására, és végül ő a Károlin szerezhet diplomát.

Az egyetem hittudományi karának kari tanácsa az interneten nyilvánosságra hozott állásfoglalásában kiemelte: az egyház a Biblia alapján nem helyeselheti a homoszexuális kapcsolatok megáldását, a homoszexuális párok házasságkötését, gyermekvállalását, homoszexuális életet folytató, vagy azt propagáló vallástanárok és lelkészek képzését, szolgálatba állítását, illetve szolgálatban tartását.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.