Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

A Károli szerint a homoszexualitás nem 'lényegi vonás'

2004.07.01. 17:29
Egymillió forint nem vagyoni kártérítés kiszabását kéri a Károli Gáspár Református Egyetemre a Háttér Társaság a Melegekért civil szervezet a csütörötökön kezdődött polgári perben. A Háttér szerint az egyenlő bánásmód követelménye sérült akkor, amikor az egyetem honlapján "A homoszexualitásról" címmel állásfoglalás jelent meg.
Csütörtökön megkezdődött a Fővárosi Bíróságon a Háttér Társaság a Melegekért és a Károli Gáspár Református Egyetem közötti polgári per. Az egyenlő bánásmód követelménye sérült akkor, amikor az egyetem honlapján "A homoszexualitásról" címmel máig olvasható állásfoglalást jelentetett meg a Hittudományi Kar Kari Tanácsa - állítják a civil jogvédő szervezet képviselői.

'Kirekesztő az egyetem'

A Háttér álláspontja szerint - amit az alperes vitatott - az idén életbe lépett esélyegyenlőségi törvény lehetőséget ad arra hogy a jogvédelemmel foglalkozó társadalmi szervezetek bírósághoz fordulhassanak, ha általános jellegű jogsértést tapasztalnak. A szervezet keresete szerint kirekeszti és sérti a homoszexuálisokat az államilag elismert oklevelet adó Károli év elején nyilvánosságra hozott állásfoglalása, ami szerint a homoszexualitásukat vállalók nem járhatnak az egyetemre.

A bíróságtól azt kéri a szervezet, hogy állapítsa meg a jogsértés tényét, és kötelezze az alperest a jogsértés abbahagyására, és mindemellett egymillió forint nem vagyoni kártérítést is ítéljen meg a központi költségvetés javára.

Nem lényegi vonás

Az egyetem jogi képviselője szerint konkrét jogsértés nem történt, ráadásul a törvény szerint akkor indíthat érdekképviseleti szerv saját nevében pert, ha az emberek "lényegi vonására" nézve észlel jogsértést - márpedig a homoszexualitás nem ilyen vonás. Másfelől a támadott nyilatkozat nem magáról a homoszexualitásról szól, hanem a "homoszexuális hajlam alapján tanúsított magatartásról", ami óriási különbség.

A kérdés az alperes szerint az, hogy egy vallási alapítású intézmény valamely szerve jogosult-e a Biblia alapján szabadon állást foglalni egy adott témában. Az alkotmány garantálta vallás- és szólásszabadsági jog alapján egyházi intézmény saját nézeteit szabadon kinyilváníthatja, ebben nem korlátozható - érvelt a Károli ügyvédje.

Nem lényegi vonás

A felperes jogi képviselője úgy érvelt, hogy itt nem a szólásszabadságról van szó, hanem egy felsőoktatási intézmény kirekesztő nyilatkozatáról, ami - mint arra a kirúgott diák ügye is precedens - létező gyakorlatot takar.

A bíróság az első tárgyaláson nem hozott határozatot a perben, erre szeptember végén kerül sor, annyit azonban megjegyzésre érdemesnek tartott a bíró, hogy hasonló ügyekben kialakult bírói gyakorlatról nem lehet beszélni, ezért mindenképpen alaposan át kell gondolni az érvényben lévő jogi szabályozást.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.