Ambrus
-7 °C
3 °C

Az országban egyetlen diák érettségizik katonai alapismeretekből

2005.01.18. 07:49
A katonai alapismeretek vizsgakövetelményei csak januárban jelentek meg négy másik tárggyal együtt. A Népszabadság értesülései szerint egy diák választotta ezt az érettségi tárgyat.
Ötödik vizsgatárgyként a katonai alapismereteket is választhatják az idén érettségiző diákok, írja a Népszabadság. A vizsga része egyebek mellett a sapka le- és felvétele, tiszteletadás rajkötelékben, álló helyzetben és menet közben, kilépés a rajalakzatból, elöljáróhoz való menet, jelentés, jelentkezés és távozás.

A jelentkezések alapján az országban egy diák érettségizik katonai alapismeretekből. A tantárgyat a Magyar Honvédség Béri Balogh Ádám Honvéd Középiskolájában tanítják. Az érettségi vizsgakövetelmények csak januárban jelentek meg négy másik tárggyal - judaisztika, utazás és turizmus, gazdasági alapismeretek és belügyi rendészeti ismeretek - együtt.

A katonai alapismeretekből tett középszintű érettségi egyébként belépőt jelenthet a határrendészeti és -védelmi vezetői, illetve a katonai vezetői szakokra. Az idén már az érettségi helyettesíti a felvételit, és a pontszámokat a matúrán elért eredményekből számítják ki. A diákok eldönthetik: emelt vagy középszintű vizsgát tesznek-e, de megfelelő eredmények mellett mindkettővel bekerülhetnek az egyetemekre és a főiskolákra.

Tavasszal minden diáknak öt tárgyból kell érettségiznie: magyarból, matematikából, történelemből és egy idegen nyelvből kötelező, egy ötödik tárgyat pedig több mint 80 közül választhatnak ki.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.