Mária
-6 °C
-2 °C

Katona várhatóan távozik

2000.05.10. 11:50
Kapcsolódó cikkek (1)
A miniszterelnökkel folytatott keddi megbeszélésünkből és a Fidesz elnökségének szerdai döntéséből következően biztos vagyok abban, hogy Orbán Viktor már megírta a felmentésemet kezdeményező levelet - nyilatkozta Katona Kálmán közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter. A miniszter elmondta, hogy hivatalos tájékoztatást még nem kapott az elnökség szerdai döntéséről, a KHVM részekre bontásáról, csak újságírói kérdésekből értesült róla.

Katona Kálmán
Felmentik, vagy lemond?
Az MTI értesülése szerint a Fidesz elnöksége még szombaton döntött a közlekedési tárca sorsáról. Katona Kálmán elmondta: nem ért egyet a miniszterelnök döntésével, miszerint máshová helyeznék át a sikeresen működő távközlési és hírközlési ágazatot, és szakmai ellenérveit tudomására is hozta. A miniszterelnök azonban közölte velem, hogy nem győztem meg - mondta Katona Kálmán.

Katona Kálmán beszámolt arról is: a keddi megbeszélésen elmondta Orbán Viktornak: azzal, hogy nem mond le, a figyelmet akarja felhívni arra, mennyire kockázatosnak tartaná a hírközlés és a távközlés megbolygatását.

Orbán Viktor erre azt mondta, még egyszer megfontolja az érveimet, de ha nem fogadja el, akkor felmentésemet kezdeményezi Göncz Árpád köztársasági elnöknél - idézte fel Katona Kálmán. A miniszter hozzátette: nagyon sajnálja, hogy Orbán Viktor a felmentését kéri, hiszen sok energiát fektetett ebbe a munkába.

Addig is, amíg megkapom a felmentésemet, feladataimat a legjobb tudásom szerint ellátom, így szerdán este Varsóba utazom, ahol én vezetem azt a kormánydelegációt, amely Magyarországot képviseli az információs társadalomról szóló konferencián - jelentette ki a miniszter.

Az Index információi szerint Orbán Viktor miniszterelnök Katona Kálmánnal folytatott keddi személyes megbeszélésén határozottan kizárta azt a lehetőséget, hogy a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium (KHVM) vízügyi részlegeit a kisgazda vezetésű agrártárcához helyeznék át.

Értesüléseink szerint a kormányfő és a miniszter között azért alakult ki vita, mert az új elgondolás szerint a a KHVM informatikai osztályait a Miniszterelnöki Hivatalhoz, illetve esetleg a Gazdasági Minisztériumhoz kerülnének át.

A közlekedési miniszter kedden tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel a közlekedési-hírközlési és vízügyi tárca esetleges szétbontásáról. Az elképzelések szerint a hírközlés és a távközlés teljes egészében átkerülne az új informatikai kormánybiztos irányítása alá. Ezen felül a vízügyet minden valószínűség szerint a földművelési tárcához csoportosítják át - adta hírül az MTI.

Katona Kálmán viszont nem akarja megbontani a tárca egységét, így a patthelyzet könnyen a miniszter leváltásához vezethet. Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggeli szokásos rádióinterjújában kijelentette: elsősorban Katona Kálmántól függ, hogy a kormány tagja kíván-e maradni. Orbán Viktor a tárca átalakításának szükségességéről szólva elmondta: az információs társadalom fejlődése indokolttá teszi, hogy a távközlés, a hírközlés és az informatika, valamint az audiovizuális iparág ne a hatósági munkákat ellátó KHVM-hez tartozzon.

Orbán Viktor az MTI szerint kiemelte, hogy a tervezett változtatások nemcsak a KHVM-re vonatkoznak, hanem két-három tárcát érintenének. Nem tervez viszont olyan átszervezéseket, amelyek a koalíciós belső arányokat, illetve feladatokat érintenék. Katona Kálmán munkáját értékelve a kormányfő elismeréssel szólt az árvíz elleni védekezésről, a vasutassztrájk kezeléséről és az 1800-as mobiltelefon tender lebonyolításáról, azt a véleményt fogalmazva meg, hogy a kormány egyik legkiválóbb közszeretetnek örvendő tagjáról van szó.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.