Zsuzsanna
-2 °C
7 °C

Nehéz lesz felfedni az egyházi ügynököket

2005.02.17. 17:27
Bár a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára, Veres András csütörtökön elismerte, hogy az egyház papjai között voltak olyanok, akik jelentettek a szocialista korszak állambiztonsági szerveinek, a beszervezett papok köréről várhatóan még hosszú ideig nem születik pontos kimutatás. Egy Németországban élő emigrált egyháztörténész szerint hatvan emberről bizonyítható, hogy jelentéseket írt, a témában publikáló hazai teológus szerint azonban nincs értelme a számokkal való felelőlőtlen dobálózásnak. A szerző az interneten is fellelhető tanulmánya szerint egyébként 1958-ban az elhárításnak az egyházi "terület átfogására" mindössze 171 ügynök állt rendelkezésére.

A Németországban élő, 1956 után emigrált Adriányi Gábor katolikus egyháztörténész a Vigíliában közölt, majd a Népszabadságban is idézett írása szerint mintegy hatvan katolikus egyházi emberről állítható bizonyosan, hogy együttműködött a rendszerváltás előtti állambiztonsági szervekkel, és adott jelentéseket az egyház belügyeiről. Adrányi szerint a több forrásból megerősített neveket tartalmazó listán papok, szerzetesek, sőt egyházi vezetők nevei is vannak, nagy részük már nem él, ám, mint állítja, a püspöki kar egyik, ma is hivatalban lévő tagja is a beszervezettek között volt.

Papok és ügynökök aránya
megyénként 1958-ban
Megye Paplétszám Ebből ügynök
Budapest 480 45
Baranya 296 12
Bács-Kiskun 280 6
Békés 180 2
Borsod 194 10
Csongrád 310 10
Fejér 300 8
Győr 316 9
Hajdú-Bihar 178 2
Heves 258 9
Komárom 260 5
Nógrád 197 6
Pest 280 8
Somogy 121 3
Szolnok 188 6
Tolna 170 2
Vas 274 11
Veszprém 260 11
Zala 121 6
Összesen 4663 171
Forrás: vallastudomany.hu
Máté-Tóth Andrásnak A II. Vatikáni zsinat és a magyar elhárítás című tanulmánya szerint 1958-ban az egyházi személyek 3,67 százalékát szervezte be az elhárítás.
Tudtak a jelentőkről

Az egyház tagjai számára ismert volt, hogy a papság és a szerzetesek körében voltak olyanok, akik a szocializmus idején jelentést adtak szolgálatukról és a körülöttük élo személyekről, közölte Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára. Veres püspök az Indexnek nem kívánt nyilatkozni, de az MTI-nek azt mondta, hogy a kommunista diktatúra éveiben az egyház embereit, szerzeteseket, papokat rendszeresen zaklatták, fizikailag és lelkileg is gyötörték, "hiszen bennük látták a legfőbb ideológiai ellenfelet". "Érthető, hogy voltak olyanok, akik nagyon hősiesen ellenálltak, és egészen a vértanúságig vállaltak minden megpróbáltatást. Voltak mások, akik esetleg nem működtek együtt, de hallgatásukkal úgy gondolták, hogy mindenféle különösebb ellenállás nélkül meg fogják tudni őrizni hivatalukat és a munkájukat (...), és voltak mások, akik így vagy úgy elbuktak az ilyen lelki és fizikai terror alatt, ok esetleg valóban bekerültek azok körébe, akik jelentést adtak szolgálatukról, vagy a körülöttük élő személyekről" - mondta Veres.

Idősebb papok elbeszéléseire hivatkozva közölte, az úgynevezett beépített emberek többségéről paptársai tudták, hogy jelentéseket készítenek. Veres András szerint azoktól várható nyilvános bocsánatkérés, akik a pártállami rendszert működtették, és másokat megaláztak. "Lehet, hogy többen közülük ma is politikai hatalmat képviselnek, és ott vannak a politikai vezetésben" - tette hozzá a püspök.

Felelőtlenség a számokkal dobálózni

Máté-Tóth András, a Szegedi Egyetem vallástudományi tanszékvezetője Adriányi Gáborral szemben azt állítja, hogy tudományosan megalapozatlan, politikai és egyházi értelemben is felelőtlenség számokkal dobálózni az egyházi ügynökök számát illetően. "A II. Vatikáni zsinat és a magyar elhárítás" című tanulmány szerzője szerint az egyházi személyek beszervezésének története olyan kevéssé feldolgozott terület, ahol jelenleg nincs olyan tudós, aki pontosan meghatározhatná a beszervezettek körét. Máté-Tóth eddigi kutatásai alapján azt állítja, hogy a beszervezettek között kevés volt a személyes előnyökért jelentő úgynevezett karrierügynök. A kutató hipotézise szerint ráadásul a 70-es évektől a III/III-as osztállyal szemben is megerősödött Állami Egyházügyi Hivatal térnyerésével egyre vékonyodott az a réteg, akit formálisan beszerveztek, miután különféle utakon a hivatal is rajta tudta tartani kezét az egyház belső mozgásain.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.