Miklós
-7 °C
4 °C

Orbán Viktor a KDNP-ben?

2003.12.06. 18:00
A Kereszténydemokrata Néppárt választmánya szombaton úgy döntött, hogy az elnökség felmentést adhat a kettős párttagság tilalma alól. A Fidesz elnöke üdvözölte a döntést és szavai szerint azt fontolgatja, hogy felvételét kéri a pártba.
Orbán Viktor szombaton Budapesten úgy vélte: a kettős párttagság "hosszabb távon megoldja a kérdést, hogyan kell az egyébként sok árnyalatot magának tudó keresztény-nemzeti-polgári-konzervatív jobboldalnak, az ilyen érzelmű embereknek együttműködni".

Mindenki megmaradhat magának

"A kettős tagság intézménye alkalmas arra, hogy létrehozzuk azt az egységet, amelyen belül mindenkinek megmaradhat a saját ideológiai gyökérzete, megmaradhat a saját világképe, megmaradhat a saját életérzése, a saját hangulata, a saját történelme és megmaradhat a saját karaktere is" - mondta a Fidesz elnöke, volt kormányfő a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országos választmányi ülésén tartott előadását követően újságíróknak.

A KDNP országos választmánya szombaton úgy döntött, a kettős tagság tilalma alól az ügyvezető elnökség felmentést adhat ahhoz, hogy a KDNP tagja beléphessen az Európai Néppárt tagszervezetébe, illetve fordítva. Kérdésre válaszolva Orbán Viktor azt mondta, "fontolgatja", hogy éljen a kettős tagság adta lehetőséggel és kérje felvételét a KDNP-be.

Felszabadított és szabad Európa

"Kereszténydemokraták nélkül nem tudunk olyan módon kormányozni, hogy biztosíthassuk a magyar emberek jövőjét" - jelentette ki a volt miniszterelnök. "Ha a kereszténydemokraták nem akarnak társutaspárt lenni, ha saját értékeik útját akarják járni, akkor valószínűleg erre egyetlen út kínálkozik: minél szélesebb összefogás a hasonló értékrendű pártokkal, ez valósulhat meg a kettős tagsággal" - fogalmazott.

Orbán közölte továbbá: "most éljük azokat a napokat, amikor Európa a jaltai megállapodásban szereplő megfogalmazás szerint felszabadított Európából az első szabad európai választások eredményeképpen szabad Európává válik".

Belpolitikai döntés az EU-választás

Emlékeztetett: a Fidesz Szabad Európa lista néven indítja jelöltjeit az európai parlamenti választásokon, és a lista összetétele, programja, szellemisége a KDNP számára is elfogadható. Surján László kereszténydemokrata politikus harmadik helyen szerepel a listán.

A Fidesz elnöke hangsúlyozta: az európai parlamenti választás nem külpolitikai, hanem messze ható belpolitikai jelentőségű döntés lesz.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.