Natália
-3 °C
7 °C

Keller adóügyekért jelentette fel a polgári körös alaptványt

2003.03.10. 19:04
Nem járhatna adóvisszatérítés a polgári körök alapítványát támógatóknak, mert politikai szervezeteket nem lehet adókedvezménnyel segíteni - vélekedett a Nap kelte című műsorban Keller László. A MeH közpénzügyi államtitkára megerősítette a műsornak, hogy büntetőeljárást is kezdeményezett az Orbán Viktor által életre hívott alapítvány működése kapcsán.
Keller László beadványa nyomán múlt hét péntek óta az ügyészség vizsgálja a Szövetség a Nemzetért Alapítvány működésének törvényességét. A közpénzügyi államtitkár az Indexnek elmondta, rendőrségi, illetve ügyészségi eljárást egyaránt kezdeményezett a polgári köröket támogató Szövetség a Nemzetért Alapítvány működése ellen.

Keller szerint Orbánék alapítványa nem közhasznú

A politikus a Nap Kelte hétfő reggeli adásában azt mondta, hogy a polgári köröket segítő alapítványt kiemelten közhasznú szervezetként vették nyilvántartásba, ezzel az alapítványnak átutalt támogatás leírható az adóalapból, pedig politikai szervezet támogatása a jogszabályok szerint nem írható le. "Politikai szervezeteket adókedvezményen keresztül támogatni tilos" - hangoztatta Keller, aki úgy véli: a polgári körökre és az azt segítő alapítványra a párttörvény az irányadó, nem pedig a civil szervezetek működését szabályozó egyesülési törvény.

Perselyezni tilos

Keller úgy nyilatkozott: "perselyezésre" sem jogosul senki az egyházakon kívül, a polgári körök mégis adományokat gyűjtöttek egy tavalyi rendezvényükön. Mindezt úgy, hogy még az alapítványuk sem létezett. Egyes szakértők szerint a tavaly augusztusi pénzgyűjtés után az abban résztvevőknek az adószabályok szerint adózniuk kellett volna. Az Index úgy tudja: Kellerék azt is kifogásolták beadványaikban, hogy a Szövetség a Nemzetért Alapítvány téglajegyeket bocsátott ki, mert ez értékpapírnak minősül, amit a szakhatóságok engedélye nélkül nem lehet kibocsátani.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.