Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Tízfős rendőrségi "kommandó" vizsgálja a korrupciót

2002.09.03. 16:35
Gyenge vizsgálati eredményeket mutatnak fel a minisztériumok a kormányváltás előtti korrupciógyanús ügyek feltérképezésében - vettette fel Keller László közpénzügyi államtitkár az MSZP-frakció hétfői ülésén. Az Index információi szerint a MeH keretei között működő, Keller vezetése alatt álló hivatal eddig mintegy húsz, szakértői szinten előkészített feljelentést nyújtott be a rendőrséghez, de az ORFK tízfős "kommandója" az ügyek egy részében eddig nem tudta megindítani az eljárást. Úgy tudjuk, hogy a rendőrség legutóbb egy 170 ezer forintos visszaélésgyanús esetben tartott házkutatást.
A hatóságok Keller László közpénzügyi államtitkár feljelentése nyomán kezdtek vizsgálódni az előző ciklusban alapított In-Forrás Kht-nél.

Kispálya, nagypálya

Sikkasztás gyanújával indított nyomozást az Országos Rendőrfőkapitány Gazdaságvédelmi Osztálya az In-Forrás Kht. által kiegyenlített autójavítási számla ügyében. A 170 ezer forintot ugyanis annak ellenére a kancellária által alapított gazdasági társaság fizette ki, hogy a jármű a társaság egyik vezetőjének tulajdonát képezte. A rendőrség kedden házkutatást tartott a cégnél és lefoglalta az üggyel kapcsolatos dokumentumokat.

Az Index információi szerint a rendőrség vizsgálja a kht. több tanácsadói szerződését is. Két cég például arra kapott több mint húszmillió forintot, hogy készítsen tanulmányt arról a Fidesz-kormány által tett vállalásról, hogy ingyen jussanak a pedagógusok számítógépekhez. A "közvélemény-kutatás a közigazgatási portál látogatóiról" című megbízás is része lesz a vizsgálódásnak, mert ebben az esetben még azt sem lehet tudni: van-e valós munka a kifizetés mögött. A rendőrség helyettes szóvivője érdeklődésünkre megerősítette az eljárás tényét, az ügyről azonban nem szolgált részletekkel.

Vizsgálati horderő

Az Index információ szerint egyébként Keller László a szocialisták legutóbbi frakcióülésén felvetette: a tárcák nem igazán partnerek az előző kormány korrupciógyanús ügyeinek felderítésében. A közpénzügyi államtitkár szerint érthetetlen, hogy miért csak a Miniszterelnöki Hivatal tett feljelentéseket a választási kampányban nagy hangsúlyt kapott visszaélésgyanús ügyekben. Úgy tudjuk, hogy a Keller vezette államtitkárság eddig mintegy húsz ügyben tett szakértői jelentésekkel kiegészített feljelentést, eredménye azonban ezeknek az ügyeknek egyelőre nincsen.

A rendőrségen tervbe vették az ilyen ügyeket vizsgáló korrupció ellenes alosztály bővítését, az azonban még nem ismert, mikor növelik a titkárnőkkel együtt tízfős alosztály létszámát - tudta meg az Index Németh Lajostól, az ORFK helyettes szóvivőjétől.

Forrásaink szerint egyébként a Keller-titkárság vizsgálódásának hírére az egyik tárcánál mintegy 40 millió forintot visszafizetett egy cég, hogy elkerülje az esetleges rendőrségi nyomozást.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.