Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Kellerék vádolnak, a kancellária cáfol

2001.05.10. 18:03
Kedden két szocialista interpellációra is valótlanságokkal reagált a kormány képviseletében Bogár László, MeH-államtitkár - állítja Keller László szocialista frakcióvezető-helyettes és Veres János MSZP-s képviselő. Keller úgy véli: a privatizációs törvény durva megsértését jelentené, ha az ÁPV Rt. értékesítés céljából átadná a Magyar Fejlesztési Banknak az állam tulajdonát képező 12 agrárcéget. Veres pedig az Országimázs Központ és a Fidesz kapcsolatát firtató kérdésére adott válasszal elégedetlen. A kancellária sajtóosztálya nem ért egyet Keller Lászlóval, mert szerintük az ingyenes átadás nem ütközik semmilyen törvénnyel.
Keller László és Veres János szocialista politikusok csütörtöki sajtótájékoztatójukon bejelentették: miután a kormány képviselői folyamatosan hazugságokkal válaszolnak az interpellációkra, a jövőben a nyilvánosság segítségével cáfolják a kormánytagok valótlan állításait. A képviselők ugyanis úgy látják: a háromhetenkénti ülésezés nem teszi lehetővé, hogy egy-egy kérdést újból feltegyenek a plénum előtt az illetékeseknek. A legutóbbi interpellációs napon két ilyen kérdésük is volt Kelleréknek.

Keller László
Veres János azt firtatta a miniszterelnökhöz intézett interpellációjában, mi a kapcsolat az "Országblamázs Központ pénzköltései és a Fidesz pártimázs építése között?". Felszólalásában a képviselő rámutatott, hogy egybecseng a Fidesz dabasi kampányának szlogenje, illetve az állami ünnepségek jelmondata, így gyakorlatilag állami milliárdokból készíti elő a vezető kormánypárt választási kampányának üzeneteit. Veres szerint a kérdés érdemi részével a válaszoló Bogár László nem foglalkozott viszont kijelentette: "A közelmúltban született bírósági ítéletből kitetszik: önök a törvény által védett adatokat is napvilágra kívántak hozni és a bírósági eljárás során - hogy, hogy nem - ezen adatoknak egy része kiszivárgott a sajtóba". (Keller és Veres azért indított pert az Országimázs Központ ellen, mert a kancellárián megtagadták a központ szerződéseinek kiadását. A bíróság pontatlanságra hivatkozva utasította el a szocialista honatyák keresetét, leszögezve, hogy az imázsközpont a határidők be nem tartásával okot adott a perindításra.)

Veres úgy véli: nem igaz Bogár állítása, hisz a bíróság csupán annyit állapított meg, hogy pontatlan volt kérésük, elmarasztaló határozat az imázsközpontra nézve született, mely a bíróság álláspontja szerint törvénysértéseivel okot adott a perindításra. Kiszivárogtatás nem történt, hisz nyilvános tárgyaláson foglalkozott keresetükkel a bíróság.

Keller sérelmezi az agrárcégek ingyenes átadását

Keller László azt sérelmezte, hogy a privatizációs törvényt megsértve akarja az ÁPV Rt. ingyenesen átadni a Magyar Fejlesztési Banknak a tizenkét állami tulajdonban lévő agrárcéget eladás céljából. Erre szerinte a jogszabály nem ad lehetőséget, sőt kifejezetten tiltja az értékesítés céljából történő ingyenes vagyonjuttatást, így nem igaz Bogár azon állítása, hogy a jogszabály kifejezetten lehetővé teszi azt. Keller úgy látja egy olyan kérdésre is reagált Bogár László, ami el sem hangzott, jelesül senki nem állította, hogy a termőföldet értékesítenék, Bogár reagálásában mégis biztosította erről a szocialista politikust.

Veres János
Aggályos az is, hogy a földtörvény szerint legfeljebb 2500 hektárnyi földet haszonbérelhet egy gazdasági társaság, miközben a 12 agrárvállalat ennél jóval nagyobb földbirtokkal rendelkezik. A szocialista honatya azt is hazugságnak tartja, hogy a cégeket a dolgozók vehetnék meg, hisz a privatizációban a cégek menedzsmentje is részt vehet majd. Ráadásul csak olyan gazdasági társaság veheti meg a vállalatok bármelyikét is, amelynek 20-80 millió forint közötti alaptőkéje van, ekkora összeget pedig, nem föltétlenül tudnak "összedobni" az egyszerű dolgozók. Hozzátette: ez felveti annak veszélyét, hogy a kormánynak szimpatikus menedzserek kezébe kerüljenek az agrárcégek.

A MeH cáfol

A Miniszterelnöki Hivatal sajtóirodája az Index megkeresésére határozottan cáfolta, hogy a privatizációs törvénybe ütközik az agrárcégek ingyenes átadása. Mint fogalmaztak, a kabinet 2000/45/2001-es határozata világosan rögzíti: a 12 céget az ÁPV Rt-nek ingyenesen kell a Magyar Fejlesztési Banknak átadnia, melyre a privatizációs jogszabály lehetőséget teremt. A kancellárián azzal sem értenek egyet, hogy a dolgozók ne privatizálhatnák a részvénytársaságokat, hisz a kabinet határozata kifejezetten előírja, hogy a dolgozók számára kell értékesíteni a társaságokat. A földtörvény kijátszását a Miniszterelnöki Hivatal visszautasította, leszögezve, hogy az ezzel kapcsolatos koncepció kidolgozása jelenleg is folyik.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.