Miklós
-7 °C
4 °C

Sólyom-Szili 185:178

2005.06.07. 10:00
Sólyom László kapott több szavazatot az államfőválasztás második, keddi fordulójában, de a választás még mindig eredménytelen. Az MSZP kérésére összehívták a Házbizottság rendkívüli ülését, amelyen arról döntöttek, hogy a harmadik fordulóban nem lehet majd a szavazások helyszínén fotózni és filmezni. A fideszes képviselők kedden szavaztak, és Mécs Imre is részt vett az államfőválasztásban. A Fidesz megváltoztatta korábbi állásponját, és nem mutatja be a sajtónak a szavazólapokat.

Sólyom László kapta a szavazatok többségét az államfőválasztás második, keddi fordulójában. Az Alkotmánybíróság volt elnöke 185, míg az MSZP jelöltje, Szili Katalin 178 szavazatot kapott. Ha, az előzetes nyilatkozatok igazak, és Mécs Imre, valamint a független Balogh Gyula is Szilire szavazott, akkor az azt jelenti, hogy két szocialista nem az MSZP-jelöltjét támogatta.

Az eredmény kihirdetése után szüntetet rendeltek el. Ezalatt az SZDSZ-frakció ülést tartott, amelyen megjelent Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is. A zárt ajtók mögött zajló tárgyalásról távozó kormányfő a megbeszélésről nem árult el részleteket.

A második forduló eredményének - fél 12-re tervezett - kihirdetését elhalasztották, mivel az MSZP - a választás tisztaságának megkérdőjeleződése miatt - a Házbizottság rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte. Úgy tudjuk, a szocialsták szerint alkotmányt sértettek a Nemzeti Fórum képviselői, akik a sajtónak bemutatták szavazólapjukat. Mind a nyolcan Sólyom Lászlót támogatták.

Elismerték a szavazatok bemutatását

A testület ülése után felhívták a képviselők figyelmét a titkos szavazás szabályainak betartására, miután a házbizottsági ülésen Deutsch Tamás lényegében elismerte, hogy képviselőtársai megmutatták egymásnak a szavazólapokat. A házbizottság semmilyen lépést nem tehet az ügyben, mert nincsen hatásköre a szavazást illetően, annyit ugyanakkor elrendeltek, hogy a szavazás helyszínén a harmadik fordulóban már sehonnan se lehessen fotózni, filmezni.

Halmai a procedúráról

Halmai Gábor alkotmányjogász az Indexnek azt mondta, a Házbizottságnak semmilyen jogosítványa nincs a választás alkotmányosságának vizsgálatára. A testület - szerinte - az eredmény vizsgálatában sem illetékes, ezért a házbizottsági ülés nem akaszthatja meg a választási procedúrát.

Halmai szerint azonban az eredményt a procedúra felfüggesztése nélkül valóban meg lehet támadni a bíróságon, de mivel ilyen ügy még nem zajlott Magyarországon, azt nem lehet tudni, hogy a bíróság valóban befogadná-e a keresetet. Az eddigi gyakorlat szerint ugyanis a kizárólag az alkotmányra hivatkozó panaszokat azonnal elutasították.

A kedd délelőtti szavazáshoz összesen 385 képviselő vette fel a szavazólapot. Az egyetlen képviselő, aki nem vett fel szavazólapot, a fideszes Selmeczi Gabriella, aki nemrég szült. A húsz SZDSZ-es képviselő közül 19-en azonnal vissza is adták a szavazólapot. Mécs Imre korábban elmondta az MTI-nek, hogy ő volt az egyetlen szabad demokrata képviselő, aki szavazott.

Nem mutatják be

Az államfőválasztás második fordulójában ezúttal részt vett a Fidesz is. A fideszes képviselők nem mutatták be a sajtónak szavazólapjukat és állítólag Sólyom László kérésére ezt a harmadik fordulóban sem teszik meg. Ezt Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke megerősítette az Indexnek. Hozzátette ugyanakkor, szerinte nem ez veszélyeztette a választás titkosságát, hanem az, hogy az MSZP-s képviselők "fenyegetésekkel, zsarolásokkal" próbáltak más képviselőket Szili Katalin támogatására rávenni.

Font Sándor - aki az MDF-ből igazolt át a Fideszbe - az Indexnek azt mondta, a szavazólapokat boríték nélkül viszik a szavazóurnákhoz, hogy bárki "rápillanthasson". Font Sándor - aki a Fidesz-frakció többségéhez hasonlóan - hétfőn nem vett részt a szavazásban - azt mondta, belső morális kérdésnek tartja, hogy leadja szavazatát. Nyolc független, a Nemzeti Fórumhoz tartozó képviselő viszont bemutatta a sajtónak a szavazólapokat, mindannyian Sólyom Lászlóra szavaztak.

Múló rosszullét

Dávid Ibolyának, az MDF elnökének múló rosszulléte volt kedden az Országgyűlésben, az államfőválasztás második fordulójának kezdetekor.

Gémesi György, MDF-es honatya az Indexnek elmondta, frakciótársai egymásnak mutatják majd be a szavazólapokat, hogy ne legyen kétséges, ki kire szavazott.

Az SZDSZ-es képviselők közül egyedül Mécs Imre vett részt a szavazásban, ő nem árulta el, hogy kit támogat. Mint mondta, "mindkét jelölt alkalmas, kíváló ember."

Nem váltottak jelöltek

Az újabb forduló előtt a korábbi találgatások ellenére a pártok nem váltottak jelöltet, a képviselők továbbra is az MSZP jelöltje, Szili Katalin és az ellenzék által támogatott Sólyom László, az Alkotmánybíróság volt elnöke között választhatnak.

A szavazás előtt Simon Gábor MSZP-s képviselő azt nem tudta megmondani, hogy a második fordulóban meglesz-e Szili Katalinnak a 183 szavazata, azt viszont biztosnak vette, hogy a harmadik fordulóra ezt mindenképp hozni fogják. Azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz vezetői ellenőrizni akarják képviselőik szavazatát, úgy fogalmazott: nem akar olyan országban élni, ahol az alkotmányos jogokon felül is van egy testület, amelynek az embereknek el kell számolnia szavazatukkal. Elmondta, kíváncsi lesz, hogy a szavazóknak 2006-ban, a választásokon is be kell-e mutatniuk szavazólapjukat.

"Furcsa dolog"

Az MDF rendkívüli frakcióülést tartott a szavazás előtt. Dávid Ibolya, az MDF elnöke a tanácskozás után újságíróknak elmondta, hogy - a tanácskozásra meghívott - Sólyom László elmondta nekik, a hétfői szavazás előtt Orbán Viktor, a Fidesz vezetője felhívta és annyit mondott neki, "furcsa dolog fog történni", ennek részleteit a fideszes politikus nem árulta el. Dávid Ibolya elmondta, az MDF teljes egyetértésben Sólyom Lászlót támogatta és támogatja.

Délutánra lehet új államfő

A kedd reggeli fordulóban - a hétfőihez hasonlóan - a megválasztott képviselők kétharmadának támogatottságára van szükség, de mivel egyik jelöltnek sincs ekkora támogatottságsa, így valószínűleg ez a szavazás is eredménytelen lesz. A délutáni fordulóban viszont már nincs szükség minősített többségre, az a jelölt nyer majd, aki a leadott szavazatok többségét megkapja.

Az első fordulóban 183:13 arányban Szili Katalin kapott többséget a Fidesz váratlan és az SZDSZ előre bejelentett távolmaradása miatt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.