Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Kendernap: nem hibáztak a rendőrök, csak kevesen voltak

2003.05.16. 13:11
Kevés rendőrt vezényeltek a helyszínre, de szakmai hibát nem vétettek - áll rendőrség pénteken kiadott közleményében, mely a Kendermag Egyesület demonstrációjával kapcsolatos belső vizsgálat eredményeit ismerteti. A rendőrfőkapitány négy főtisztet felelősségre vont és elmarasztal.
Lezárult a május 4-i Kendermag Egyesület által megtartott, a marihuánafogyasztás dekriminalizálása melletti, illetve az ellenie szervezett demonstrációk során kialakult rendbontásokról és rendőri intézkedésekről szóló vizsgálat. A vizsgálatot Lamperth Mónika belügyminiszter utasítása alapján Salgó László vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány rendelte el.

A vizsgálat megállapította, hogy a rendezvények rendőri biztosításának előkészítése nem megfelelő helyzetértékelésen alapult, és emiatt a helyszínre vezényelt állomány létszáma elégtelen volt a szükséges rendőri intézkedések végrehajtásához.

Nesze nektek kenderkötél!
A kábítószer-fogyasztást ellenzők füttykoncertje, kiabálása, tojás- és paradicsomdobálás, valamint dulakodás kísérte Budapesten a Vörösmarty téren május 4-én megrendezett tüntetést a marihuána fogyasztásának büntethetősége ellen. Az elsősorban az ellentüntetők miatt végül kezelhetetlenné vált tüntetés tervezett befejezése előtt egy órával a szervezők és a rendőrség távozásra szólította fel a Vörösmarty tér mintegy egyharmadát megtöltő tömeget.

A botrányos demonstrációt követően a Kendermag Egyesület, jó hírük megsértése miatt feljelentette a rendőrséget.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a bejelentések elbírálása során szakmai hibát nem követett el.

A szakmai mulasztás a végrehajtási terv készítése során történt, amelyben a készítők nem fordítottak megfelelő figyelmet arra a tényre, hogy a bejelentett létszámokhoz viszonyítva egy szűk területen több, egymással ellentétes célú rendezvényt tartanak majd meg.

Négy főtisztet felelősségre vonnak

A kivezényelt rendőri erő parancsnoka az összes körülmény figyelembe vételével helyesen döntött és jó megoldást választott akkor, amikor nem élt a tömegoszlatás lehetőségével, hanem felkérte a Kendermag Egyesület képviselőjét a rendezvény befejezésére és felszólíttatta a résztvevőket a helyszín elhagyására - áll a közleményben.

A vizsgálat alapján a rendőrfőkapitány jogkörében eljárva Hatala József, az ORFK közbiztonsági főigazgatója, főkapitány-helyettes a BRFK állományából a tervezésben és az engedélyezésben meghatározó szerepet játszó négy főtiszti rendfokozatú munkatársat fegyelmi felelősségre vont és elmarasztal.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.