Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Feloszlatják az MDF 'fideszes' alapszervezetét

2004.06.17. 13:02
Feloszlatja az MDF a "Fidesz mellett nyíltan agitáló" alapszervezetét a fővárosban. A budapesti választmány szerdán nagy többséggel megszavazta a korábbi frakcióvezető, Balsai István és Boross Péter szervezete, a II. kerületi MDF megszüntetését. Balsai szerint alapszabályellenes volt az EP-választáson a harmadik legsikeresebb kerületi szervezet elleni döntés.
Az MDF budapesti választmánya 90 százalékos támogatottsággal döntött arról, hogy az országos választmánynak javasolja a II. kerületi alapszervezet megszüntetését.

Vizsgálták volna az elnököt

Vasárnap a harmadik legemdéefesebb kerület volt
A II. kerületi szervezet 1988-ban alakult és 495 tagja van - jelentette ki Balsai István. Az MDF-es országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a szervezet az összes országgyűlési és önkormányzati választáson sikerrel szerepelt, parlamenti képviselőt adott és képes volt a frakcióalakításra. A vasárnapi EP-választáson a II. kerületben a szavazók 6,4 százaléka adta voksát az MDF-re, ezzel a harmadik legmagasabb támogatottságot érték el a fővárosban.
Hock Zoltán, az MDF budapesti elnöke az Index kérdésére azt mondta, hogy miután a fővárosi választmány értékelte a vasárnapi EP-választást és az azt megelőző kampányt, arra a következtetésre jutott, hogy "a párt további építkezése érdekében meg kell hozni ezt a drasztikus döntést". Hock szerint a II. kerületi alapszervezet az elmúlt hónapokban "számtalan" esetben tett olyan lépést, amely nem volt összeegyeztethető a pártvezetés politikájával, sőt kifejezetten szembe ment azzal. A fővárosi elnök emlékezetett rá, hogy a szervezet a választás előtt egy hónappal etikai eljárást kezdeményezett Dávid Ibolya ellen, a kerület MDF-esei pedig bekapcsolódtak a Fidesz petíciós aláírásgyűjtésébe is.

Megkezdik az újjászervezést

A II. kerületi alapszevezet tagja többek között Boross Péter, egykori miniszterelnök, Balsai István, volt frakcióvezető és Szűcs Ervin, a párt kerületi képviselőcsoportjának vezetője, aki tagja Orbán Viktor polgári körének is. Hock Zoltán szerint a "markáns" többséggel meghozott döntés nem egy személy, például Balsai ellen irányul. Mint mondta, ha ez így lett volna, akkor a kizárásra tettek volna javaslatot. A budapesti MDF hamarosan kijelöli azokat az aktivistáit, akik megkezdik majd az alapszervezet újjászervezését.

Alapszabályellenes oszlatás

Balsai István szerint alapszabályellenes volt a fővárosi választmány döntése, mivel a kérdés nem szerepelt a meghírdetett napirenden. A volt frakcióvezető a felhozott vádakra elmondta, hogy nem a kerület kezdeményezett vizsgálatot a pártelnök ellen, hanem egy másik alapszervezet tagjával együtt a szervezet három tagja. A vizsgálati javaslat után a II. kerületi elnököt elmozdították az országos választmányi tagságából. Balsai szerint a helyzet akkor mérdesedett el, amikor a kerület kérte a döntés felülvizsgálatát. Szerdán az álláspontváltoztatás helyett tett javaslatot a feloszlatásra a budapesti választmány. A képviselő szerint egyébként magától értetődő, hogy a közös indulás után továbbra is él a politikai együttműködés a Fidesszel.

Gondolkodnak a viszonyokon

Dávid Ibolya a választást értékelő elnökségi ülés utáni a politikáját nyilvánosan ellenzőkre vonatkoztatva azt mondta: "ők most gondolkodnak; gondolkodnak azon, hogy milyen legyen a viszonyuk ehhez a sikeres programhoz, és milyen legyen a viszonyuk azokhoz az emberekhez, akik az elmúlt két évben erősen hittek és sokat tettek azért, hogy legyen a konzervativizmusnak önálló képviselete az Európai Parlamentben Magyarországról".

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!