Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Törvénykezési verseny a kettős állampolgárságért

2004.11.16. 14:47
Az MDF már tavaly benyújtotta saját törvényjavaslatát, az MSZP mostanra dolgozott ki határozati javaslatot, a Fidesz pedig egy kettős állampolgársággal kapcsolatos törvényjavaslat koncepciójával állt elő kedden. A pártok szinte versenyeznek azért, hogy saját javaslatukat tárgyalja először és fogadja el a parlament.
Az MDF kezdeményezésére kedden tartott négypárti egyeztetésen csupán abban állapodtak meg a pártok, hogy egy hét múlva folytatják a konzultációkat. Abban is egyetértés van, hogy mindannyian a december 5-i népszavazáson való részvételre fogják buzdítani a választókat, ennek formáját azonban még nem dolgozták ki. A határon túliak támogatását, illetve a kettős állampolgárságot egyelőre mindegyik fél eltérően képzeli el.

A Fidesz Nemzeti összetartozás törvénye

Az egyeztetést követően Németh Zsolt fideszes képviselő elmondta, átnyújtott a három pártnak egy koncepcióra vonatkozó javaslatot, amelyet a Nemzeti Összetartozás törvényének neveznek. A javaslat három pillérből áll: a határon túli magyarok bevándorlás nélkül kaphatnának magyar állampolgárságot, a magyar útlevéllel azonos, kékszínű útlevélhez jutnának, és kizárólag a Magyarországon életvitelszerűen élő, illetve társadalombiztosítással rendelkezők kaphatnának költségvetési juttatásokat.

A kormány által benyújtott Szülőföld-programról szólva úgy fogalmazott: ígéretes ötleteknek minősíthető. "Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy a határon túli magyarokat nem lehet kifizetni" - mondta az ellenzéki politikus. Rámutatott, hogy a kormány javaslatából már hiányzik a külhoni útlevél ötlete. Kérdésre válaszolva közölte, szerinte a fideszes javaslat nem eredményezne két, egymástól különböző állampolgárságot.

Az MSZP Szülőföld-programja

Saját országgyűlési határozati javaslattal állt elő kedden az MSZP. Az előterjesztésben - amelyet szerdán tárgyal a kormány -, a nemzetpolgárság intézményének megalkotására, a Szülőföld Alap létrehozására és a Magyarországra történő szabad és akadálytalan beutazás feltételeinek megteremtésére kérik fel a kabinetet.

Kocsi László MSZP-s képviselő szerint - a többi párttal ellentétben - a Fidesz nem akarja az "igenek súlyát" vállalni és nem a teljes állampolgárság megadásáról beszélnek. A kormánypárti képviselő úgy látja, a Fidesz javaslata szerint a határon túliak arra lennének jogosultak, amit a tb-befizetésekkel meg tudnának vásárolni. Lendvai Ildikó frakcióvezető közölte, ők azt szeretnék, ha valódi állampolgárságot kapnának a határon túli magyarok, ha az érvényes népszavazáson az igenek kerülnek többségbe. Lendvai is úgy vélte, a fideszes megoldás nem valódi megoldás, mert az a pénztől tenné függővé a teljes állampolgárság megadását. Megjegyezte, 17 olyan szociális juttatás van, ami a tb-befizetések nélkül is jár. "A Fidesz bizonytalanságának jó jele, hogy utat keresnek, de rossz irányba keresnek" - fogalmazott.

Az MDF-nek benyújtott javaslata van

Az MDF az egyetlen párt, amelynek a parlament előtt fekvő, a problémára pontos és szakszerű megoldást kínáló javaslata van, szállt be a jogalkotási versenybe a fórum. Az MDF szerint ez a törvényjavaslat az állampolgársági törvény módosításával kiküszöbölné azokat a hátrányokat, amelyek a schengeni követelmények teljesítésével nehezítenék a határon túli magyarok utazását. Nincs késő, még napirendre lehet venni. Ha ez előbb megtörtént volna, megelőzhették volna a népszavazást is.

Az SZDSZ leltárt készít

A szabad demokrata Eörsi Mátyás elmondta, vállalták, hogy a kormány segítségével készítenek egy pontos listát arról, hogy az állampolgárság milyen jogokkal és kötelezettségekkel jár. Végeznek egy nemzetközi összehasonlítást is arról, hogy a többi országban milyen gyakorlat alapján működik a kettős állampolgárság intézménye. Ha a magyar nép többsége december 5-én igennel szavaz, akkor csak a legteljesebb állampolgárság adható meg minden határon túli magyarnak. A Fidesz politikai szándékait tartalmazó koncepció kapcsán elmondta, annak nincs igazi tartalma.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.