Vilma
-8 °C
3 °C

Kikötőbotrány Esztergomban

2006.04.16. 13:07
Az esztergomi önkormányzat megbízottjai eloldották a parttól a Mahart Passnave tulajdonában lévő kikötő hídját, mert a polgármester szerint becsapták őket. A Mahart Passnave viszont feljelentést tett.
Az esztergomi önkormányzat megbízottjai szombaton délután felszedték a Mahart Passnave tulajdonában lévő kikötő főbb sodronyait és hídját. A Mahart műszaki vezetője, Spányik Gábor szerint megtörténhetett volna, hogy a kikötő kiúszik a nyílt vízre, ahol veszélyeztethette volna az arra közlekedő hajókat, ugyanis, mikor kiért szombaton a helyszínre - a szokásos nyolc helyett - csupán egyetlen acélsodrony fogta a hatvan tonnás kikötőt a parthoz.

Az akciót követően nem csak a Mahart Passnave műszaki vezetője, de a nagymarosi vízi rendészet is kiszállt a helyszínre. Úgy tudjuk, a hatóság szerint nem veszélyeztette a vízi biztonságot a kikötő hídjának felszedése. Ugyanakkor a Mahart Passnave veszélyeztetés és károkozás miatt feljelentést tett a rendőrségen.

Információink szerint az esztergomi önkormányzati hivatal megbízottjai egy határozatra hivatkozva oldották el - egy sodronyt leszámítva - a kikötőt. A kérdéses határozat ugyanis megvonja a Mahart Passnavétól a parthasználati jogot. A Mahart Passnave viszont bíróságon támadta meg a határozatot, ám jogerős ítélet még nem született az ügyben.

Szerettük volna megszólaltatni a város vezetését is, de többszöri próbálkozásunk ellenére sem sikerült utoléri őket. A távirati irodának viszont nyilatkozott a polgármester. Meggyes Tamás álláspontja szerint "a Mahart és a minisztérium becsapott bennünket, soha egy fillért sem fizettek a kikötőhasználatért. Hivatalosan is kértük a társaságot, hogy távolítsa el az engedély nélküli kikötőit a mi partszakaszunkról, de ennek nem tettek eleget." A város egyébként alakított is egy céget, mely szintén kínálna lehetőséget az üdülőhajók kikötésére.

A Mahart szerint az incidens miatt jelenleg nem lehet kikötni az esztergomi kikötőben, így a Budapest-Esztergom vonalon menetrendszerinti járatot nem lehet indítani.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.