Hajnalka
0 °C
14 °C

A politika tudta, de hallgatott Király B. pénzéről

2004.02.09. 08:12
A magyar titkosszolgálatok 2000 őszén az Orbán-kormány illetékeseivel közölték azt az értesülést, hogy a Király B. Izabella nevével fémjelzett Magyar Érdek Pártja politikai szolgálataiért cserében jelentős anyagi támogatást kapott Szaddám Huszein rezsimjétől. A Király B.-ügyet azonban akkor politikai okokból félretették. A Népszabadság úgy értesült, a hét végén lezárult vizsgálat is ebbe az irányba mutat. A polgári titkosszolgálatokat felügyelő Tóth András államtitkár által elrendelt vizsgálat azt volt hivatott kideríteni, mi lett a még 2000 őszén gyűjtött titkosszolgálati adatok sorsa.
Az Orbán-kormány illetékeseihez 2000 őszén eljuttatott magyar titkosszolgálati vizsgálat adatai megerősítették azt az értesülést, hogy a Király B. Izabella nevével fémjelzett Magyar Érdek Pártja (MÉP) politikai szolgálataiért cserében fiktív olajközvetítési jutalékot kapott a Szaddám Huszein rezsim egyik oszlopának számító Baath párttól. A Népszabadság információi szerint erre a megállapításra jutott az a hét végén lezárult vizsgálat, amelyet Tóth András, a Miniszterelnöki Hivatal polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő politikai államtitkár rendelt el.

A vizsgálat célja annak felderítése volt: mi történt - vagy mi nem történt - a MÉP és az iraki rezsim közötti esetleges kapcsolatokról szóló, még 2000-ben gyűjtött titkosszolgálati információkkal.

A lap úgy tudja, hogy a vizsgálat szóba kerül az MSZP hétfői frakcióülésén is, egy szocialista képviselőnő úgynevezett belső interpellációt tervez intézni Tóthhoz.

A szocialisták ugyanakkor azt mérlegelik, hogy az Orbán-kormány által lényegében félretett Király B. Izabella-dossziét az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága elé vigyék. Tóth András tegnap az MTI-nek azt nyilatkozta: miközben a titkosszolgálatok korrekt, tárgyszerű információt szolgáltattak Király B. iraki kapcsolatairól - így a neki juttatott fiktív olajközvetítésből származó pénzekről is -, az Orbán-kormány az ügyet "nem a klasszikus szabályok szerint kezelte".

A most befejeződött Tóth-féle nemzetbiztonsági felülvizsgálatból kiderül, hogy 2000 őszén a nemzetbiztonsági szolgálatok visszaigazolták azt a külügyminisztériumi jelentést, amely arról szólt: Király B. és a MÉP Irak-párti lobbizásáért olajjutalék formájában tetemes summát kapott Bagdadból. Demeter Ervin, az Orbán-kormány titkosszolgálati minisztere azonban úgy nyilatkozott, hogy "nem volt semmiféle információ az ügylet létrejöttéről".

Martonyi János külügyminiszter pedig - egy akkori szocialista ellenzéki interpellációra válaszolva - kacsának minősítette az egész ügyet. Ezt követően Demeter nem rendelt el semmilyen további intézkedést, a politikai vezetés pedig félretette a Király B.-dossziét.

Megfigyelők szerint a döntést az motiválta, hogy az Orbán-kormány politikai okokból nem akarta maga ellen hangolni a hazai szélsőjobboldalt, amelynek egyik prominens figurája a szkinhedek patrónusaként is fellépő Király B. Izabella volt. A lap úgy tudja, hogy a vizsgálat szóba kerül az MSZP hétfői frakcióülésén is, egy szocialista képviselőnő úgynevezett belső interpellációt tervez intézni Tóthhoz.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!