Salamon
7 °C
13 °C

Gyanúsítás Hegedűs Lóránt uszító cikke ügyében

2001.10.08. 18:53
Közösség elleni izgatás alapos gyanújával hallgatták ki az Ébresztő című XVI. kerületi lap felelős szerkesztőjét abban a büntetőeljárásban, amely ifj. Hegedűs Lóránt MIÉP-képviselő kirekesztésre felszólító írása miatt indult.
Közösség elleni izgatás alapos gyanújával hallgatták ki hétfőn az ügyészségen az Ébresztő című XVI. kerületi lap felelős szerkesztőjét abban a büntetőeljárásban, amely ifj. Hegedűs Lóránt MIÉP-alelnök cikke miatt tett feljelentések ügyében folyik. A nyomozást közösség elleni izgatás alapos gyanújával ismeretlen tettes ellen rendelte el korábban a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal.

Hegedűst egyelőre védi a mentelmi jog

ifj. Hegedűs Lóránt
Az ifj. Hegedűs Lóránt országgyűlési képviselővel, református lelkésszel, a parlament emberi jogi bizottságának tagjával szembeni esetleges nyomozati cselekményekre csak mentelmi jogának felfüggesztését követően kerülhetne sor.

A kifogásolt írás miatt két magánszemély tett feljelentést, Lendvai Ildikó szocialista országgyűlési képviselő, az MSZP alelnöke pedig levélben fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez.

A református egyház lelkészhez méltatlannak találta Hegedűs véleményét

Lendvai Ildikó levelében idézi a MIÉP alelnökének az Ébresztő című lapban megjelent írását, amely szerint "a galíciai jöttmentek hada... rágták és rágják szét a hont... A Jordán partja mellől... jönnek megint a Duna partjára... még egyet rúgni a magyarba..." "Hát halld meg magyar az 1000. keresztyén magyar állami év... egyetlen életre vezető üzenetét: rekeszd ki őket! Mert ha nem teszed, ők teszik meg veled!" A közösség elleni izgatás, illetve a kirekesztésre felszólítás vádjának alapja Hegedűs "galíciai jöttmentek" szóhasználata, amely az úgynevezett antiszemita irodalomban a zsidóság közismertté vált fedőneve.

A Magyarországi Református Egyház zsinatának elnöksége szeptember végén a református hitvallással összeegyeztethetetlennek és egyházához méltatlannak minősítette az ifjabb Hegedűs Lóránt neve alatt megjelent írást.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!