Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Még idén kifizetik a kismamákat

2003.07.02. 19:27
A kormány zánkai kihelyezett ülésén meghatározta a Legfelsőbb Bíróság döntése nyomán kifizetendő, kismamáknak járó jövedelempótlék kifizetésének alapelveit. A kabinet ígérete szerint gyors, bürokráciamentes és kérelem nélküli fizetésre számíthatnak az érintettek. Az első kifizetések szeptembertől várhatók.
A kormány zánkai kihelyezett ülése után Gál. J. Zoltán kormányszóvivő elmodta, hogy a Legfelsőbb Bíróság mai harmadik döntése nyomán kialakult helyzettel is foglalkozott a kabinet. Meghatározták az előzetes becslés alapján 30 milliárd forintra rúgó jövedelempótlék kifizetésének alapelveit. Gál elmondta, hogy a kormány gyors és bürokrácia nélküli átutalást ígér az érintetteknek. A kismamáknak nem kell majd külön kérelmet benyújtani, hogy hozzájuthassanak a nekik járó pénzhez, hanem a automatikusan küldik egy összegben a járandóságot. A pénzt az idén mindenki kézhez kapja.

A kormányszóvivő beszámolt arról is, hogy az Államháztartási Hivatal megtette az előkészületeket, annak ellenére, hogy a költségvetésben nincs tervezett keret erre a célra. Így ez tovább növeli az államháztartási hiányt.

A kormányszóvivő utalt arra, hogy álláspontja szerint az előállt helyzetért az előző kormány a felelős. Gál szerint ugyanis "a családok kormánya", ha tudomása lett volna róla, bizonyára nem tette volna adókötelessé a jövedelempótlékot. A pótlék ugyanis nem szerepel az adótörvény adómentességet biztosító felsorolásában. Ezért a pénzügyminiszter a jövő héten nyújt be módosító indítványt a törvényhez, amely biztosítani fogja a pénzösszeg adómentes kiutalását.

Első kifizetések szeptembertől
A Magyar Államkincstár a bírósági döntésnek megfelelően kifizeti az elmaradt jövedelempótlékot, a kifizetések adómentesek lesznek - közölte László Csaba pénzügyminiszter sajtótájékoztatón. Hozzátette: mivel jelenleg ez a kifizetés adóköteles jövedelemnek minősül, a kormány a jövő héten a parlament elé terjeszti azt a törvényjavaslatot, amely adómentessé teszi a kismamáknak járó pénzt. Becslések szerint mintegy 30 milliárd forintot tesz ki a kifizetendő összeg. Az első kifizetésekre szeptember végén sor kerülhet - tette hozzá.
Mátrai Márta (Fidesz) és Gémesi György (MDF) egyaránt azt kérte a kormánytól, hogy erkölcsi és ne jogi kötelezettségként fogja fel az elmaradt jövedelempótlék ügyét, és tekintsen el a hároméves elévülési idő alkalmazásától. Kuncze Gábor (SZDSZ) ezzel kapcsolatban azt mondta: jobban örült volna, ha a mai ellenzék az elmúlt négy évben, amikor kormányon volt, fizetett volna, mert akkor nem került volna sor a perekre. "A kiadás nem várt, de a kormány boldogan adhatja, mert minden fillér jó helyre kerül" - mondta Újhelyi István szocialista honatya. A Legfelsőbb Bíróság szerdai döntése becslések szerint akár félmillió nő sorsát is érintheti.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.