Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Kedden születhet ítélet Kisbandi kiadatási ügyében

2000.12.08. 14:43
A floridai bíróság keddre halasztotta a döntést a Kisbandi néven ismertté vált Lakatos András kiadatási perében, mert az Igazságügy Minisztérium nem küldte meg a kiadatással kapcsolatos teljes iratanyagot. Még nincs olyan ország, amely vállalná a gyanúsított befogadását kiutasítása esetén.
Még mindig nem ért véget a lassan szappanoperai hosszúságura nyúlt eljárás Lakatos András ügyében. A szerdai bírósági ülésen az iratanyag hiányosságai miatt a bíró nem tudott döntést hozni. Ezért arra kérte fel a vád és a védelem képviselőit, hogy foglalják össze saját érveiket és bizonyítékait. Ezután keddig haladékot kért önmaga számára, hogy tanulmányozhassa a benyújtott iratokat. Ekkora ígérte a döntést is.

Az Igazságügy Minisztérium nem ad ki semmilyen információt

A döntés késleltetéséhez nagyban hozzájárult, hogy az ügyben illetékes, a kiadatást kezdeményező Igazságügy Minisztérium nem küldte át a jelenleg Magyarországon hatályos kiadatási eljárással kapcsolatos teljes anyagot. Érdeklődésünkre nem voltak hajlandóak elárulni, hogy mi is a probléma a megküldött papírokkal, mert a döntés megszületéséig semmit nem akarnak nyilatkozni az ügyről.

Nyári Béla, a Lakatos András védelmét ellátó ügyvédi iroda vezetője szerint csak egy összefoglaló anyag érkezett a döntéshozó szervekhez, ami nem tartalmazza az összes szükséges háttérinformációt. Így nem egyértelműek a magyar kiadatási eljárással kapcsolatos rendelkezések sem.

Kiadatás vagy kiutasítás

A jogász szerint még semmit sem lehet tudni a per végkimeneteléről, mivel mindkét fél bizonyítékai és állításai is tartalmaznak olyan részeket, amelyek a saját javukra billenthetik a mérleg nyelvét. Jelenleg kevés esélyt lát arra, hogy védencük az Amerikai Egyesült Államokban maradhasson, mivel ott letartóztatásáig jogtalanul tartózkodott. Nagyban befolyásolhatja ügyfelük sorsát, hogy a bíró a kiutasítja az országból, vagy engedélyt ad a kiadatási eljárás megkezdésére.

Még nincs befogadó ország

Ha a kiadatás mellett döntenek, akkor Lakatost automatikusan hazaszállítják Magyarországra, de ezt mind ő, mind az ügyvédei szeretnék elkerülni. Ha kiutasítják, akkor csupán az USA-t kell elhagynia, de jogában áll egy olyan országba utazni, amely vállalja a befogadását. Ezzel a változattal ő is elégedett lenne, de egyelőre még nincs olyan állam amely hajlandó lenne beengedni őt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.