Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Kirúgta két miniszterét az FKGP

2001.07.03. 17:59
Kizárták Boros Imrét, Turi-Kovács Bélát, Szentgyörgyvölgyi Pétert, Balogh Gyulát, Orosházi Györgyöt és Hanó Miklóst a kisgazdapártból. Az FKGP ugyan már korábban felfüggesztette a két miniszter és a többi négy politikus párttagságát, ám a fegyelmi bizottság ma folytatta le a tárgyalást. Szentgyörgyvölgyi, Hanó és Balogh biztosan fellebbez a döntés ellen, elképzelhető, hogy Turi-Kovács is él ezzel a lehetőséggel, a többi kizárt viszont még alszik rá egy párat.
Március óta egymás után függesztették fel azok párttagságát az FKGP-ben, akik Torgyán József ellen fordultak, s bírálták politikáját. Több országgyűlési képviselő fegyelmi ügyét villámgyorsan sorra vette az FKGP illetékes bizottsága, s kegyetlenül kizárta soraiból a nem kívánt tagokat. Kedden Turi-Kovács Béla környezetvédelmi és Boros Imre PHARE-ügyekért felelős tárca nélküli minisztert, Orosházi Györgyöt, korábbi Fejér megyei elnököt és Balogh Gyulát, volt szabolcsi kisgazdavezért vette kereszttűzbe a testület úgy, hogy a tárcavezetők nem is voltak jelen a tárgyaláson, ugyanis az előzetes értesítés ellenére nem voltak hajlandóak elmenni a tanácskozásra.

A bizottság a megjelenteknek sem kegyelmezett

Szentgyörgyvölgyi Péter
A bizottság mind a négy politikust kizárta az FKGP-ből. Az ő sorsuk nem is volt kétséges, nem úgy, mint Szentgyörgyvölgyi Péteré és Hanó Miklósé. Őket ugyanis szintén mára invitálta be a fegyelmi bizottság, s mindketten eleget is tettek a meghívásnak.

Deák József pártfőügyész korábban azt hangsúlyozta: enyhébb büntetést kaphatnak azok, akik elmennek a tárgyalásra. Ám a grémium mégsem kegyelmezett nekik. Szentgyörgyvölgyi, Hanó és Balogh már jelezték , hogy fellebbeznek a döntés ellen. A frakcióvezető a fegyelmi tárgyalást követően az Indexnek elmondta: ha kell, bíróság elé viszi az ügyet.

A frakcióvezető szerint lejárt felfüggesztésének ideje

Szentgyörgyvölgyi úgy véli, hogy a felfüggesztési ideje lejárt, ugyanis az eljárás május 10-én indult, s kézhezvétel után 30 napon belül kellett volna meghozni a határozatot a fegyelmi bizottságnak. Ez azonban június 22-től már nem aktuális.

A frakcióvezető bűne az volt, hogy Torgyán József kizárását a képviselőcsoportból jelezte Áder János házelnöknek. Emellett a parlament ügyrendi bizottságából lecserélték a Torgyán-hű Pallag Lászlót és Pancza Istvánt, s ezt is ő kérvényezte. A képviselőcsoport vezetője azonban úgy véli: nem követett el hibát, hiszen nem a saját, hanem a frakció döntését továbbította.

Orosházi György azonban csak kapkodja a fejét, ugyanis állítása szerint semmilyen értesítést nem kapott a mai tárgyalásról. Azonban már volt arra ideje, hogy levélben kérje az FKGP országos központját, hogy szüntessék meg az ellene indult esetleges eljárást.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.