Dömötör
12 °C
14 °C

Lányi és Bánk ügyvivő testületet alakítanak

2001.03.11. 19:43
A reformer kisgazdák és az FKgP parlamenti frakciójának Polgári Platformja közös irányítótestületet hoz létre hétfőn, amelyet alelnökként Lányi Zsolt, valamint pártfőügyészként Bánk Attila jegyez. A kisgazdapártból kizárt politikus az Indexnek sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a hírügynökségi értesülést. Lányi lapunknak elmondta: cselekedniük kell, amennyiben Torgyán József, az elegendő számú aláírás alapján sem hívja össze a párt országos nagygyűlését. Hétfőn közös sajtótájékoztatót tartanak a reformerek és a polgári platform.
A kisgazdapárt irányítását venné át a - Bánk Attila szerint - akadályoztatott Torgyán helyett az az ügyvivői testület, amelyet a volt frakcióvezető-pártfőügyész, illetve Lányi Zsolt alelnök vezetne - értesült az MTI. A hírügynökség értesülését Bánk Attila az Indexnek sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta. A Bánk vezette kisgazda frakció polgári platformja, és a Lányi fémjelezte reformerek csütörtökön állapodtak meg a további együttműködésről.

Torgyán kellemetlen helyzetbe hozta Orbánt

A reformkisgazdák és a polgári platform hétfői közös sajtótájékoztatója kapcsán az MTI-nek kijelentette: Torgyán József nagyon kellemetlen helyzetbe hozta Orbán Viktor miniszterelnököt, mivel az FKgP felfüggesztett elnökeként nem jogosult a koalíciós partnernek agrárminisztert jelölni. Ráadásul a pártelnök jelöltjeit nem támogatja a képviselőcsoport. ,,Húszan ugyanis levélben tájékoztattuk a kormányfőt arról, kit látnánk szívesen az agrártárca élén" - fogalmazott Bánk Attila. A leváltott, majd a pártból is kizárt korábbi frakcióvezető arra utalt, hogy kisgazda képviselők arra kérték Orbán Viktort, hogy Boros Imrét, az FVM jelenlegi irányítóját véglegesítse a tárca élén.

"Cselekednünk kell"

"Összegyűlt az országos nagygyűlés összehívásához szükséges számú aláírás, az elnöknek a pártalkotmány szerint nincs mérlegelési lehetősége" - mondta az Indexnek Lányi Zsolt, majd hozzátette: "amennyiben ezt nem teszi meg, cselekednünk kell". Arra a kérdésre, hogy egy esetleges "ügyvivői testület" maga mögé tudná-e állítani a kisgazda tagságot, a magát még mindig alelnöknek tartó politikus azt mondta, hogy az FKgP 70 százaléka támogatja őket.

"Torgyán József teljesen leépült, és leépült a kapcsolata is a párttal, már nincs senki mögötte" - jellemezte a pártelnök helyzetét Lányi, aki szerint például az ominózus szombati debreceni nagygyűlésen mindössze húszan voltak a tanácsteremben, míg kint, a reformerek oldalán kétszázan.

A teljes káosz felé

A már jelenleg is átláthatatlan kisgazda belhelyzetet tenné még bonyolultabbá, ha létrejönne egy olyan testület, amely igényt tart a párt irányítására. Bánk ugyanis azt állítja: Torgyán József korábbi felfüggesztése miatt egyetlen lépése sem felel meg a pártalkotmánynak. A korábbi pártfőügyész így semmisnek tekinti leváltását a frakció éléről - mert a képviselőcsoport ülését akkor Szentgyörgyvölgyi Péter, a jelenlegi frakcióvezető hívta össze -, és nem fogadja el kizárását sem az FKgP-ből.

A történések azonban nem a politikust igazolják: az ominózus ülés - ahol leváltották a frakció éléről - határozatképes volt, és a megjelentek kétharmada Szentgyörgyvölgyi Pétert választotta meg vezetőnek. Ekkor még Bánk számíthatott arra, hogy Áder János másképpen dönt: a házelnök azonban - helyben hagyva a képviselőcsoport döntését - a Torgyánhoz jelenleg legközelebb álló kisgazdának tekintett Szentgyörgyvölgyit regisztrálta frakcióvezetőként.

Mindeközben a reformerek a pártalkotmány módosítása érdekében aláírást gyűjtöttek az országos nagygyűlés összehívására. Ez a grémium dönthetne úgy, hogy össze lehessen hívni az országos nagyválasztmányt a választások előtt, ahol le lehetne váltani Torgyánt a párt éléről. Erre jelenleg ugyanis 2002 előtt nincs lehetőség. Össze is gyűlt az elegendő szignó, a pártelnöknek pedig 15 napon belül össze kellene hívnia a nagygyűlést, amit Szentgyörgyvölgyi Péter is szorgalmazott.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!