Mária
-6 °C
-2 °C

Adómentes lesz a kismamapótlék

2003.09.08. 21:05
Nem minősül jövedelemnek, ezért minden közteher alól mentesül a jövedelempótlék - döntött a parlament hétfőn este. Az ellenzék kamatostul fizetné vissza a pénzt, a kormány szerint a kismamákat nem éri hátrány.
Nem minősül jövedelemnek, ezért mentesül a személyi jövedelemadó és minden egyéb közteher alól a kismamák utólagosan kifizetendő jövedelempótléka. Erről döntött, szinte egyhangúlag, a parlament hétfői ülésén. A gyermekgondozási segély melletti jövedelempótlék adó- és köztehermentességéről szóló törvény - amelyhez nem fogadtak el egyetlen módosító indítványt sem - mindazokra vonatkozik, akik 2000. január 1-je és 2002. március 7-e között gyermekgondozási segélyben részesültek.

A mintegy 300 ezer anyát érintő jogszabály kihirdetése napján lép hatályba. A döntéshozatalt megelőző vitában az ellenzék továbbra is amellett érvelt: ne csak három évre visszamenőleg, és kamatostul járjon a kismamáknak a jövedelempótlék. Az SZDSZ úgy véli, nem érte hátrány a kismamákat, a kormány azonban ragaszkodik a Legfelsőbb Bíróság döntéséhez, miután három, egymást követő kormány közül egyik sem helyezte hatályon kívül a jövedelempótlékról szóló jogszabályt.

"A szigorú legfelsőbb bírósági ítélet következményét vállalja a kormány" - fogalmazott Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára, aki elmondta, az ellenzék indítványa a kormány előterjesztéséhez képest 60 milliárd forint többletet jelentene. A kormány számításai szerint az intézkedés több mint 33 milliárd forintba kerül. Közölte, az elmaradt jövedelempótlék adómentes, s a szociális ellátásra jogosultságot sem befolyásolja. Az államtitkár hangsúlyozta: a javaslat szerint az érintettek külön kérelem nélkül megkapják az elmaradt jövedelempótlékot a gyest folyósító szervezettől legkésőbb ez év végéig. Amennyiben mégsem, akkor további három hónapig igényelhetik azt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!