Auguszta
5 °C
22 °C

Kiss nem tud volt ügyvédi irodájának állami megrendeléseiről

2003.02.18. 16:42
Írásbeli választ igénylő kérdésben firtatja Szíjjártó Péter fideszes képviselő, hogy miképpen kapott megbízást az állami tulajdonban lévő Malévtól az az ügyvédi iroda, melyben Kiss Elemér is dolgozott. A kancelláriaminiszter kedden úgy nyilatkozott, hogy nincsen tudomása arról: kapott-e állami megbízást az az ügyvédi iroda, amelynél korábban ő is dolgozott, mindazonáltal megjegyezte: nem tartaná helyesnek, ha azért nem dolgozhatnának állami cégeknek, mert ő korábban ott munkálkodott.
Szijjártó Péter (Fidesz) írásbeli kérdéssel fordul László Csaba pénzügyminiszterhez: létezik-e a Malév Rt. és Kiss Elemér ügyvédi irodája között olyan szerződés, amely szerint a miniszterelnöki hivatalt vezető miniszter irodája végzi a légitársaság átvilágítását. A fideszes országgyűlési képviselő, a Fidelitas alelnöke erről kedden beszélt újságírók előtt egy, az Utolsó figyelmeztetés című havilap februári számában megjelent cikkre hivatkozva.

A feladat a Malév átvilágítása

Elmondta: az írás szerint a Magyar Légiforgalmi Vállalat Rt. valamint a Forgách és Kiss ügyvédi iroda által megkötött szerződés a légitársaság átvilágításáról szól. Hozzátette: az ügyvédi iroda egyik tagja Kiss Elemér. Jelezte: a Malév az átvilágításról 2002 augusztusában határozott, a szerződésre pedig egy 2003. január 22-i levél utal.

Szocialista etika

Szijjártó Péter felteszi a kérdést László Csabának: lehetséges-e az, hogy egy hivatalban lévő miniszter ügyvédi irodája megbízást kapjon egy állami vállalattól; a szocialista képviselők etikusnak tartják-e ezt, valamint összeegyeztethető-e ez a szerződés azzal a retorikával, amelyet a szocialista képviselők az előző kormányzat elleni megnyilvánulásaikban képviselnek. Hozzátette: levélben fordul Keller Lászlóhoz is, amelyben felkéri a közpénzügyi államtitkárt, vizsgálja ki az ügyet.

Amennyiben az államtitkárnak kellemetlen, hogy saját főnöke ellen vizsgálódjon, jelölje meg, hogy kihez lehet fordulni az ügyben - tette hozzá Szijjártó Péter. Kijelentette: a Fidesz módosító javaslatot készít az úgynevezett üvegzseb-törvényhez, amely biztosítaná, hogy a jövőben hasonló esetek ne fordulhassanak elő.

Kiss szerint nem érheti hátrány volt kollégáit

Kiss Elemérnek nincs tudomása arról, hogy az az ügyvédi iroda, ahol korábban dolgozott, kötött-e állami szerződést. A miniszter kifejtette, hogy kivált az ügyvédi irodából, jelenleg szünetelteti ügyvédi, szakmai tevékenységét. Hozzáfűzte: amiatt azonban az irodát nem érheti hátrány, hogy korábban ott dolgozott. "A többiek korábbi szakmai tevékenységüket - üzleti alapon - minden további nélkül folytathatják" - mondta. A Malév szóvivője az MTI megkeresésére nem kívánta kommentálni az ügyet.

László András, a Forgács- és Kiss ügyvédi iroda egyik alapítója az Index megkeresésére közölte, hogy az ügyvédi törvény nem teszi lehetővé, hogy miniszteri megbízás mellett egy ügyvéd praktizáljon, így Kiss Elemér kinevezése óta szünetelteti ezt a tevékenységét. Az iroda levélpapírján ennek ellenére szerepel a neve, méghozzá azért, mert a fejlécen az iroda összes alapítója fel van sorolva.

A Malévos szerződésükkel kapcsolatban elmondta, hogy még tavaly kérték fel őket arra, hogy adjanak be pályázatot a nemzeti légitársaság átvilágítására, ők ezt megtették, néhány hónap múlva pedig arról értesítették őket, hogy elnyerték a megbízást. László András szerint az üzleti titok, hogy mennyi pénzért vállalták a munkát, ám jelezte a Malév szóbeli tájékoztatása szerint a megbízási díjuk , nagyságrendileg negyede egy korábbi hasonló átvilágításnak.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.