Géza
1 °C
8 °C

Újabb ingatlanokat kérnek számon a KISZ utódjain

2000.07.26. 18:20
Több milliárd forintnyi egykori KISZ-ingatlan eladását vizsgáltatná felül a Független Kisgazdapárt. Az elképzelést a Fidesz is támogatja. A Csillebérci Tábor mellett már két budapesti székház eladását és tulajdonjogát is vitatják. Bár az egykori KISZ-Demisz vagyonból már csak Csillebérc az utódoké, az állam kérheti az adásvételi szerződések megsemmisítését.
Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazza a Független Kisgazdapárt az egykori KISZ-vagyon felülvizsgálatával kapcsolatban. A Fidesz frakciója szintén támogatja az ötletet, és annak ellenére, hogy Deutsch Tamás Ifjúsági és Sportminiszter múlt heti sajtótájékoztatóján nem szándékozott hasonló kezdeményezést tenni, a kormánypártok fontosnak tartanák a tulajdonviszonyok parlamenten belüli kivizsgálását. A tét: több milliárd forintot érő ingatlan és ingóság, amelyet a Demisz értékesített, miután jogutódjává vált a KISZ-nek. Vagy nem.

Mint ismeretes, Deutsch Tamás múlt héten jelentette be, hogy az Ifjúsági és Sportminisztériumban végzett vizsgálatok szerint, a Demisz nem tekinthető a KISZ jogutódjának, mert egy új szervezet létrehozása történt, nem pedig az egyesülési törvényben jogutódlásra feljogosító szétvállás vagy egyesülés. A Csillebérci Tábor kapcsán kirobbant botrány azonban több mint tízéves ügyleteket is a felszínre dobott. Így - állítja a Független Ifjúság (az FKGP ifjúsági tagozata, amely anyaszervezetén keresztül kért vizsgálatot), valamennyi Demisz által értékesített vagyontárgy tulajdonjogát felül kellene vizsgálni, hiszen ha a bírósági végzés az ISM-nek ad igazat, akkor az ingatlanok, és ingóságok az állam tulajdonát képezik.

Az eladások között több nagy értékű ingatlan tulajdonváltása is szerepel - tudta meg a Magyar Nemzet. Ilyen volt az 1989 júniusában értékesített Kun Béla rakparton lévő székház, amelyért 700 millió forintot kapott a Demisz, valamint a közvetlenül ezután 800 millió forintért értékesített Garam utcai KISZ-székház eladása is. A Demisz úgy tűnik jóhiszeműen járt el, mert a bíróság a KISZ jogutódjaként jegyezte be 1989-ben, és a később történt számvevőszéki vizsgálatok sem kérdőjelezték meg az eladó kompetenciáját. A Demisz 1990. májusában a kormány által létrehozott Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Alapítványnak adományozott több ingatlant, amelyet szervezett szintén túladott. Az Állami Számvevőszék által 1991-ben végzett KISZ-Demisz- vagyon átvilágítása nem tárt fel szabálytalanságokat, és a szakértői véleményt az akkori országgyűlés elfogadta.

Rácz Péter, az Úttörőszövetség ügyvezetője elmondta, hogy a birtokukban lévő közhiteles dokumentumok azt bizonyítják, hogy a csillebérci ingatlan a MUSZ tulajdona. A parlamenti bizottság felállítását pedig ,,kalózakciónak tartja, ahol a szakmai alapokat nélkülöző erőpolitizálás alapján akarják elvenni az egykori ingatlanokat."

- Az akkori ingatlanok javarésze eltűnt, és ezek értékéről csak becsült adatok vannak - nyilatkozta az Indexnek Imrédy Szabolcs, a Független Ifjúság elnöke. Imrédy emlékezet arra, hogy Horváth Béla, az FKGP frakcióvezető-helyettese már 1990-ben kérte Györgyi Kálmán akkori főügyészt, hogy vizsgálják meg a tulajdonviszonyokat. - Akkor nem történt semmi, és az azóta történő tulajdonosváltásokkal az ingatlanok javarésze eltűnt. Nem véletlen, hogy a Csillebérci Tábor maradt utoljára, hiszen az érdekeltek szocialista polgármesterre vártak a XII. kerületben - tette hozzá Imrédy.

Mivel a tulajdonváltások átrendezték az eredeti terepet, a bíróságra, illetve a parlamenti bizottságra vár az a feladat, hogy tisztázza az értékesítések körülményeit. Ha bebizonyosodik, hogy a Demisz nem jogutód, akkor az általa kötött szerződések semmisek, vagyis az eredeti állapotokat kell visszaállítani. Bárándy György ügyvéd a Magyar Nemzet kérdésére elmondta, hogy az állam is hivatkozhat semmisségre, azonban elévülés egyik részről sem merülhet fel.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Törökország

Isztambul még mindig a nagy kedvencek közé tartozik.