Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Kivonult az MSZP-frakció a Parlamentből

2000.11.28. 20:55
Kivonult az MSZP-frakció a 2001. és 2002. évi költségvetés módosító javaslatainak zárószavazása előtt a Parlamentből kedden. A szavazást megelőzően ellenzéki felszólalók arra hívták fel a figyelmet, hogy a jelenleg még hatályban lévő államháztartási törvény nem teszi lehetővé a kétéves költségvetés megszavazását. A szavazás elhalasztására vonatkozó ellenzéki ügyrendi javaslatokat az elnöklő Áder János nem tűzte napirendre. Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője felelőtlennek tartja a szocialistákat.
A Magyar Szocialista Párt frakciója nem vesz részt a 2001-2002. évi költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatokról, illetve a fejezeti főszámokról szóló szavazásban - jelentette be a szocialisták kivonulását megelőzően Szekeres Imre (MSZP). A képviselő szerint ebben a szavazásban tisztességes, a parlamenti demokráciában hívő politikus nem vehet részt. Álláspontja szerint, amikor a kétéves költségvetésről folyt a vita a parlamentben, azt a törvények még nem tették lehetővé, ezért a 2001-2002. évi költségvetéssel kapcsolatos szavazások nem megalapozottak, törvénytelenek. Szekeres Imre felhívta a figyelmet arra, hogy az 1999. évi zárszámadási törvény elfogadásával vezeti be a parlament a kétéves költségvetés fogalmát, ám ezt a törvényt még nem hirdették ki, tehát nem hatályos.

Szájer József
Obstruktív és felelőtlen magatartásnak minősítette a szocialista párt kivonulását Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője. ,,A szocialisták mondvacsinált okokból vonultak ki, igazából nem akarják, hogy a következő időszakban költségvetése legyen az országnak" - mondta Szájer József. A képviselő szerint, ha nem lenne a jövő évre elfogadott költségvetés, akkor sem a nyugdíjak nem emelkednének, sem a családok támogatása nem nőne. Szájer az MTI-nek nyilatkozva azt is elmondta: ,,azért is felelőtlenek a szocialisták, mert ezzel a magatartással becsapták saját választóikat, képviselet nélkül hagyták őket a Magyar Köztársaság Országgyűlésében".

Szájer József szerint a kétéves költségvetés beterjesztésének jelenleg megvannak a feltételei. Mint mondta, ha az államháztartási törvényt nem módosítanák, akkor a jövő év közepén új költségvetési törvényjavaslatot kellene beterjeszteni, de arra az időpontra már ki lesz hirdetve a jogszabály módosítása. A Fidesz frakcióvezetője feltette a kérdést: ha a szocialisták úgy gondolták, hogy szabálytalan a költségvetés tárgyalása, akkor miért mentek bele a vita megkezdésébe.

A költségvetéshez benyújtott módosító indítványok közül nyolcvanat támogat a kormány. Ezek között van az önkormányzatok cél- és címzett támogatásának 5 milliárd forintos emelése, a kiegészítő családi pótlék bevezetése, a hátrányos helyzetű megyék felzárkóztatására, a lakásenergetikai programra, valamint a szigetközi környezeti károk helyreállítására szánt előirányzatok növelése.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.