Dömötör
12 °C
14 °C

Kendernap: Törvényellenes volt a rendőri közöny?

2003.05.06. 06:10
Panaszt tesz a rendőrség tevékenysége ellen a Kendermag Egyesület a vasárnapi Vörösmarty téri marihuána-legalizációs demonstráción történt atrocitásokkal kapcsolatban. A szervezet feljelentéseket is fontolgat a megmozduláson történt bűncselekmények miatt. A Kendermag szerint ugyanis a rendőrséget is felelősség terheli, mert a gyülekezésről szóló törvény egyértelmű rendelkezései, és a szervező felek jegyzőkönyvben rögzített megállapodása ellenére akkor sem avatkoztak közbe, amikor az események eldurvulása miatt a szervezők többször sürgették a hatósági fellépést.
A demonstrációt megelőző rendőrségi egyeztetésen a tér két oldalán tüntető felek jegyzőkönyvben rögzítették: "Az esetlegesen felmerülő problémákat a szervezők egymással egyeztetve kísérlik meg megoldani. Amennyiben ez nem vezet eredményre, akkor kérik a rendőrség segítségét." Juhász Péter, a Kendermag Egyesület alapító tagjának elmondása szerint azonban a hatóság a jegyzőkönyvben foglaltaknak többszöri kérésre sem tett eleget, mondván: "felsőbb utasítás hiányában nem léphetnek közbe."

A Kendermag Egyesület szerint nem tett eleget a hatóság a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III-as törvényben foglaltaknak sem, hiszen a jogszabály egyértelműen kimondja: "A gyülekezési jog gyakorlása nem valósíthat meg bűncselekményt, bűncselekmény elkövetésére való felhívást, valamint nem járhat mások jogainak és szabadságának sérelmével." Mint azt Juhász Péter, a civil szervezet egyik vezetője elmondta, a törvény ugyanakkor egyértelműen állást foglal a rendőrség szerepvállalását illetően is. "A rendezvény rendjének biztosításáról a szervező gondoskodik. A rendőrség a rendezvény rendjének biztosításában a szervező kérésére közreműködik."

Késsel szúrták ki a bicikligumikat

A civil szervezet vezetői szerint a dekriminalizáció ellen tüntetők a rendőri fellépés hiányában több bűncselekményt is elkövettek. Juhász elmondta: az ellentüntetők akciói kimerítik a garázdaság, a könnyű testi sértés, és a rongálás jogi kategóriáit, hiszen az árpádsávos zászlókkal és szittyakürttel felszerelkezett rendbontók sörösüveggel dobálták meg a békés ellentábort, majd több, kerékpárral a térre érkezett aktivista kerekét kiszúrták. A könnyű drogok megítélésének reformja mellett kiálló aktivisták ezért ismeretlen tettes elleni feljelentést is fontolgatnak.

Juhász Péter hozzátette: mindezek miatt joggal perelhetnék az ellentüntetés szervezőit, hiszen a kenderpolitika megváltoztatását ellenzők közül többen bűncselekményeket követtek el, ám a Kendermag a randalírozókat olyan szélsőséges elemeknek tartja, akikkel nem kívánnak ilyen formában sem foglalkozni.

A rendőrség a szervezőket hibáztatja

Lapid Lajos ezredes, a budapesti rendőrfőkapitány közbiztonsági helyettese hétfői sajtótájékoztatóján mindezek ellenére a szervezőkre hárította a felelősséget a botrány miatt. A BRFK illetékese ugyanakkor kijelentette: A rendőrség az eredeti tervek szerint hermetikusan elválasztotta volna a marihuánafogyasztók dekriminalizálásáért tüntetőket az ellentüntetőktől, ahogyan azt előzetesen a helyszíni rajzon is feltüntették, ám mégis ők határoztak úgy, hogy éppen a színpadi résznél nyitva hagyják az átjárást a két esemény között. Ennek ellenére a rendőrség szerint a rendezők a felelősek, és nem a BRFK.

Az ezredes elmondta: a rendőrségnek nincs törvényi felhatalmazása arra, hogy vizsgálja a rendezvény célját, tartalmát. Ha azonban a rendőrség tisztában van azzal, hogy konfliktus lehet az egyszerre demonstrálók között, egyeztető tárgyalásokat kezdeményez. Így történt ez a vasárnapi demonstrációk előtt is. A Vörösmarty térre rendezvényt szervező magánszemély és a három szervezet képviselői megegyeztek abban: ki hol tartja megmozdulását, a két demonstrációt pedig kordonnal választják el. Lapid hozzátette: a rendőrség felajánlotta, hogy lezárja a helyszínt, de a karám felállítását a szervezők arra hivatkozva utasították vissza, hogy rendezvényeikhez bárki csatlakozhat.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!