Judit
3 °C
6 °C

Nyomozás indult az önfeljelentő kenderaktivisták ellen

2005.03.25. 14:16
Noha vizeletminta még nincs, de a rendőrség nyomozást rendelt el a Kendermag Egyesület három tagja ellen kábítószerrel való visszaélés miatt, mert az aktivisták szerdán bejelentették a rendőrségen, hogy az utóbbi két évben több alkalommal is fogyasztottak marihuánát.

Kábítószerrel való visszaélés vétsége miatt indított nyomozást pénteken a XIII. kerületi rendőrkapitányság a Kendermag Egyesület három tagja ellen - mondta Csontos Stefánia, a BRFK szóvivője.

Polgári engedelmességi mozgalom

A TASZ támogatja a kendermagosokat
A Társaság a Szabadságjogokért álláspontja szerint "a Kendermag akciója rendkívül fontos kérdésre irányítja rá a figyelmet", hogy hazánkban évek óta ellentmondás feszül a Nemzeti Drogstratégiában megfogalmazott célok, és a rendőrség drogfogyasztók ellen irányuló akciói között. "Miközben kormánypárti és ellenzéki politikusok rendre kijelentik, hogy a drogfogyasztókat nem bűnözőnek, hanem segítségre szorulóknak kell tekinteni, a mindennapi gyakorlat szintjén a rendőrség az egyszerű fogyasztók ellen folytat háborút, úgy az utcai igazoltatások, mind a közelmúltban újrakezdett szórakozóhely-razziák során. A TASZ ezért támogatja a Kendermag Egyesület kezdeményezését, és a magukat feljelentőket ingyenes jogi tanácsadással segíti Drog-jogsegélyszolgálata keretei között.
Az ügy előzménye, hogy kábítószerrel való visszaélés miatt a civilszervezet három aktivistája szerdán feljelentette önmagát. Juhász Péter akkor közölte polgári engedelmességi mozgalmuk célja, hogy a hatóságok ne a fogyasztókat vegyék célba akcióikkal. Juhász emlékeztetett arra, hogy a drograzziákkal túlnyomórészt a fogyasztókat fülelik le a hatóságok, a terjesztők alig akadnak fenn a rostán egy ilyen akció során.

Nem gyanúsítottak

A rendőrségi szóvivő jelezte, hogy a nyomozást el kellett rendelniük, ellenben a kendermagosok csak akkor lesznek gyanúsítottak, ha pozitív lesz a vizeletmintájuk, erre viszont még heteket kell várni. A Kendermag Egyesület tagjai szerdán azt mondták, kellőképpen gondoskodtak arról, hogy pozitív legyen a vizeletmintájuk.

A szóvivő elmondta: a Kendermag Egyesület újabb "polgári engedelmességi mozgalmának" jövő szerdára beígért, délelőtti, Teve utcai önfeljelentő akciójára a rendőrség nem tervez különösebb előkészületeket.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!