Miklós
-7 °C
2 °C

Alkudozásba kezdett az SZDSZ

2003.07.18. 15:41
A Fideszben jó húzásnak tartják, hogy Pokorni Zoltán felajánlotta segítségét a kisebbik kormánypártnak az adótörvények módosításához. Az SZDSZ elnöke azonban elutasította a partnerséget, és szirénkének nevezte az alelnököt. Kuncze Gábor inkább tárgyalásokon akarja képviselni pártja álláspontját az szja-ról, az MSZP is tárgyalni akar és nem pedig a sajtón keresztül üzenni.
A második napjába lépett koalíciós vita visszafogottabbá vált, miután Kuncze Gábor csütörtöki nyilatkozatához képest már kevésbé egyértelműen fogalmazott pénteki sajtótájékoztatóján. Tegnap még a koalíció értelmét kérdőjelezte meg, amit ma már csak egy "önmagának feltett kérdésként" értékelt. Másrészt a szocialista vezetők szabadságukat töltik, így eddig csak Katona Béla által jegyzett közlemény jelent meg, amelyben a tárgyalások továbbfolytatását szorgalmazzák a szabad demokratákkal.

Tárgyalás közben vagyunk, erre nem válaszolok

Orbán is támogatná az SZDSZ-t
A gazdaság hazai és multinacionális szereplőivel történt egyeztetés után a Fidesz bejentette, "szövetséget kötöttek" azért, hogy mindenki a maga eszközeivel próbálja meg rávenni a kormányt az adók csökkentésére. Matolcsy Gyögy, volt gazdasági miniszter elmondta, hogy a magyar gazdaság versenyképességét csak a vállalkozások terheinek csökkentésével lehet növelni. A Fidesz gazdaságpolitikusai Orbán Viktorral együtt támogatásukról biztosították az SZDSZ-t ennek eléréséhez.
Kuncze Gábor a szocialistákéhoz hasonló álláspontra helyezkedett, ezért a sajtótájékoztatón közel fél tucatszor volt kénytelen az újságírók kérdésére azt felelni: "tárgyalás közben vagyunk, így most erre nem válaszolhatok."

A szabad demokrata politikus nem csupán a kormányprogramra hivatkozva tartja szükségesnek mérsékelni az adókat, hanem a gazdaság egészét tekintve úgy vélekedik: "az utolsó ponthoz érkeztünk, határozott cselekvésre van szükség".

Az SZDSZ elnöke ugyanis létfontosságúnak tartja, hogy a "vállalkozások és a magánszemélyek megtakarításait ne vigye el az állam, amelynek a rendvédelem, az egészségügy és a szociálpolitika területén van csak keresnivalója". Körbenézve Kuncze ugyanis azt látja, hogy a szomszédos országokban is felismerték, a versenyképesség fenntartásához csökkenteni kell a vállalkozások adóit. Az EU-ba lépő Magyarországnak pedig ez óriási konkurenciát jelent.

Tárgyalás közben vagyunk, erre nem válaszolok

Kuncze Gábor szerint el kell érni, hogy a kormány "csak arra költse a pénzt, amire szükséges". Az Index erre vonatkozó kérdésére, hogy szerinte milyen felesleges kiadások vannak a költségvetésben, Kuncze azt mondta, hogy ezt nem a sajtó útján kívánja megüzenni, hanem a tárgyalásokon veti fel.

A pártelnök utalt rá, hogy a ciklus végéig kell megvalósítani a kormányprogramot. A miniszterelnök felvetésére, hogy nyitott az SZDSZ javaslatára, hogyan teremtsék elő más úton a költségvetésben 130-150 milliárd forintot, Kuncze ismét csak a tárgyalásokra hivatkozott, ahol is eldőlnek ezek a kérdések. Kuncze szerint akár a legmagasabb szinten kell egyeztetni a jövő évi költségvetésről.

A Fidesz felajánlkozására Kuncze Pokornit szirénkének nevezte, akinek a dala nem tetszik a szabad demokrata pártelnöknek. Hogy az szja-ról hozott kormányülésen hogyan szavaztak az SZDSZ-es miniszterek, Kuncze annyit árult el: kifejtették az SZDSZ véleményét, de nem ismételgették azt tízpercenként. "De ez félrevinné a dolgokat" - tette hozzá.

Az MSZP elnöksége nevében Katona Béla adott pénteken ki közleményt, reagálva Kuncze a koalíciót érintő kijelentésére. Szerinte alaptalan és felesleges a kormány tegnap bejelentett intézkedési javaslatai kapcsán koalíciós szakítópróbáról beszélni. Sőt, nem lesz szükség "a Fidesz a kormánypártok közötti ellentét szítására irányuló álságos felajánlkozására".

A Katona Béla által szignózott közlemény határozottan kijelenti: "meg fogjuk találni azt a megoldást, amelyik az ország és polgárai számára az adott körülmények között a legkedvezőbb lesz. Ha ebben a munkában az ellenzék is hajlandó konstruktív szerepet vállalni, azt örömmel tudomásul vesszük".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.