Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Közparkját zálogosíthatja el Kőbánya

2004.02.03. 10:52
Folyószámla hitelének emeléséről döntött legutóbbi ülésén a kőbányai képviselő-testület. A hitelező OTP a nagyobb hitelért viszont már biztosítékot kér, a képviselők döntése értelmében így a pénzintézet jelzálogjogot jegyeztethetnek be egy közparkra, a kőbányai Sportligetre, illetve az Új köztemető tartalékterületére is.
Hárommilliárd forintra emelkedhet a kőbányai önkormányzat folyószámla hitele - döntött legutóbbi ülésén a képviselő-testület. Az önkormányzat az OTP-nél vezeti számláját és eddig kétmilliárdos hitelszerződése volt a pénzintézettel. A testület a január végével lejáró szerződést március 31-éig meghosszabbította, ugyanakkor felhatalmazta a polgármestert a hitelösszeg megnövelésével kapcsolatos tárgyalásokra. Az OTP a növekvő hitelösszeg miatt ingatlanfedezetet kért Kőbányától, mire a képviselők fel is ajánlották a városrész egyik legnépszerűbb közparkját, a Sportligetet, illetve az Új köztemető tartalékterületeit.

Lehet-e hitelfedezet a közpark?

Kleinheincz Gábor, a kőbányai önkormányzat fideszes képviselője szerint Kőbányának azért kellene a megnövelt folyószámla hitel, mert a K&H Equities egyelőre nem fizet a rájuk bízott Richter részvények után, ez a többmilliárd forint pedig hiányzik az önkormányzat büdzséjéből. A fideszes politikus ugyanakkor úgy véli, hogy az önkormányzati törvénnyel ellentétes a képviselő-testület döntése, mert korlátozottan forgalomképes ingatlanokat nem lehet felajánlani hitel-fedezetként. Márpedig Kleinheincz szerint egy évtizedek óta közparkként funkcionáló terület ebbe a kategóriába tartozik.

A Sportligetben található egyébként a városrész uszodája, egy gokart pálya, lehet benne teniszezni, pingpongozni. Kleinheincz Gábor kifogásolja azt is, hogy az önkormányzat az Új köztemető tartalékterületét is fedezetül adná a banknak, mert a képviselő szerint azáltal, hogy a temetőt üzemeltető cég szolgalmi joggal bír a területre, az ugyancsak korlátozottan forgalomképes. Kleinheincz egyébként a Fővárosi Közigazgatási Hivatalnál támadta meg a testületi határozatot.

"Biankó határozat"

Lörincz Jenő, a kőbányai önkormányzat polgármesteri irodavezetője szerint a képviselő-testület csupán biankó döntést hozott, amely felhatalmazza a polgármestert a tárgyalásokra. Ezzel lehet tehát élni, de nem muszáj - hangoztatta. De ha például az önkormányzat számára pozitívan zárul a vita a K&H Equities-sel, és az önkormányzat pénzéhez jut, nem lesz szükség a hitelkeret emelésre. Lörincz szerint a Sportliget bár funkcionálisan közpark, a földhivatali tulajdoni lapon ennek nincsen nyoma: három terhelés mentes telekként van nyilvántartva. Az Új köztemető tartalékterülete pedig a kőbányai önkormányzat tulajdona, amit cseretelekért, vagy egyéb ellentételezéssel megszerezhet a főváros, de amíg Kőbányáé, addig minden további nélkül szolgálhat egy hitel fedezetéül.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.