Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Fenyegetés és kokárda a román felsőházban

2005.03.14. 23:10
Vadim Tudor szerint párttársai kis híján letépték Sógor Csaba szenátor melléről "azt a magyar foszlányt". Markó Béla szerint ezzel a retorikával a Nagy Románia Párt új neve ellenére sem léphet be az európai néppártok sorába.
Megfenyegette a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyik szenátorát a román parlament felső házában a Nagy Románia Párt (PRM) vezére.

Corneliu Vadim Tudor, a néppárttá átkeresztelt PRM elnöki posztjától megvált és pártja díszelnökévé előlépett szélsőségesen nacionalista, magyargyűlölő szenátor a román szenátus szószékéről sérelmezte, hogy Sógor Csaba, az RMDSZ Hargita megyei szenátora, a magyar nemzeti ünnep alkalmából kitűzte mellére a nemzeti színű kokárdát.

Tudor szerint a magyar kokárda, a magyar nemzeti színek megjelenése a román szenátusban "a magyar sovinizmus veszélyes eszkalációjának a jele". Szavai szerint alig tudta visszatartani a PRM néhány szenátorát attól, hogy le ne tépjék Sógor Csaba melléről "azt a magyar foszlányt". Mint mondta, ha "ez a helyzet megismétlődik", nem biztos, hogy ez újból sikerülni fog.

Vadim Tudor egyértelmű tettlegességgel történő fenyegetésére Markó Béla szenátor, az RMDSZ szövetségi elnöke válaszolt. Emlékeztette a PRM vezérét a romániai mentalitásváltásra, arra, hogy március 15-ét évek óta méltóságteljesen ünneplik Romániában, s valamennyi román kormányfő üzenetet intézett a magyar nemzeti ünnep emlékező rendezvényeinek részvevőihez.

Végül Markó hangoztatta: üdvözli a PRM szándékát, hogy az Európai Néppárt tagjává akar válni. De biztosította Tudort afelől, hogy ilyen retorikával sem ő, sem pártja nem léphet be az európai néppártok sorába.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.