Vilma
-7 °C
4 °C

Jócskán drágulnának a kollégiumi helyek a minisztérium tervei szerint

2004.05.09. 07:50
A kollégiumok által nyújtott szolgáltatástól és az ágyak számától függően a jelenlegi 4550 forint helyett 6370-től akár közel 11 ezer forintig terjedő összeget is kérhetnének a diákoktól a szobákért egy, a szaktárcánál készült, az MTI birtokába került tervezet szerint. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) mindenfajta emelést elutasít.
Jelenleg maximum 4550 forintot kérhetnek a kollégiumok a hallgatóktól, a jövőben a 91 ezer forintos normatíva 7-12 százaléka, azaz 6370-10920 forint lehetne az elkérhető összeg. A kormányrendelet módosításáról szóló, felsőoktatási intézményi forrásból az MTI-hez került belső tervezetben az szerepel: "az intézmények a szabályzatukban az intézmény kollégiumaira egységesen meghatározott elvek (a szolgáltatás színvonalát leíró paraméterek) alapján a hallgatói normatíva 7-12 százaléka között, szolgáltatásarányosan differenciálva állapíthatják meg a kollégiumi díj mértékét".

Drágább a komfortos szoba

A kollégiumi díj megállításakor szempont lenne az egy helyiségben lévő ágyak száma, a férőhely létesítése, illetve felújítása óta eltelt idő, s tartozik-e önálló vizesblokk a helyiséghez. Például az egy- és kétágyas, tíz éven belül létesített belső vizes blokkal rendelkező kollégiumi szoba a csaknem 11 ezer forintos kategóriába tartozna. Ugyanez a kategória külső vizes blokkal 8190 forintba kerülne a minisztériumi anyag szerint.

A négy- vagy több ágyas kollégiumi szobák - akár tíz éven belül, akár annál régebben létesítették, újították fel - belső és külső vizesblokk esetén egyaránt 6370 forintba kerülnének. Szintén a legalacsonyabb árkategóriába tartoznának a háromágyas, tíz évnél régebben létesített, vagy felújított belső, illetve külső vizes blokkal, kortól függetlenül.

Tiltakozás az el nem döntött rendelet ellen

Szántó Gabriella, az oktatási tárca sajtófőnöke az MTI kérdésére elmondta: a minisztériumban nincs elfogadott anyag a témában. Barthel-Rúzsa Zsolt, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke az MTI kérdésére elmondta: a kollégiumok jelenlegi, némely esetben kritikán aluli állapota mellett a HÖOK elutasít mindenfajta kollégiumi térítési díjnövelést. "A hallgatók már így is többet fizetnek, mint az európai uniós csatlakozásunk előtt ilyen állapotú kollégiumi férőhelyekért indokolt lenne" mondta.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!