Vilma
-7 °C
4 °C

'A jövő évi költségvetés sújtja a vidéket'

2002.11.20. 21:05
Az ellenzék élesen bírálta a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot. A Fidesz és az MDF politikusai szerint a bértöbbletek miatt a tervezett intézkedések nem fedezik a várható kiadásokat. Az MSZP viszont azt hangoztatta, hogy az új kormány egy év alatt többet ad az önkormányzatoknak, mint amit az előző kormány az egész ciklusban.
Az önkormányzatok támogatása, a területfejlesztés, a mezőgazdaság, a környezetvédelem, valamint az informatika és az egészségügy témakörében hangzott el a legtöbb felszólalás szerdán a parlamentben, a jövő évi költségvetési törvényjavaslat általános vitájában, amelyet az ülésnap végén lezárt a Ház.

Gémesi György (MDF) szerint a települések, illetve az önkormányzati szövetségek vezetői a költségvetés javaslatát olvasva segélykiáltást tettek. Mint mondta, nominálértéken valóban növekszik az önkormányzati szféra támogatása, ugyanakkor a bértöbbletek miatt a tervezett intézkedések nem fedezik a kiadásokat. Megfogalmazása szerint a jövő évi büdzsé nem takarékos, hanem szorongató az önkormányzatok szempontjából.

Romlás, virágzás

A fideszes Kósa Lajos azt hangoztatta, hogy az önkormányzatoknak nem lesz fedezete a megemelt közalkalmazotti bérek kifizetésére; a bérfejlesztés nem került be teljes mértékben az önkormányzatok normatív támogatásába, ez pedig a kistelepülési helyhatóságokat sújtja leginkább. Szavai szerint ennek tragikus következményei lesznek, az önkormányzatok nem tudják finanszírozni működésüket.

Gy. Németh Erzsébet (MSZP) viszont leszögezte, hogy a kormány betartja az önkormányzatoknak tett ígéreteit. Mint fogalmazott, a Medgyessy-kormány egy év alatt többet ad az önkormányzatoknak, mint amit az előző kormány négy év alatt nyújtott. Úgy vélte, hogy a 2004-től megnyíló uniós forrásoknak köszönhetően jelentősen javulhat majd az önkormányzatok helyzete.

Ellenzéki képviselők nehezményezték azt is, hogy nagy mértékben csökken jövőre a vidékfejlesztésre, a turizmus előmozdítására szánt költségvetési pénz.

Mádi László (Fidesz) szerint a kis- és középvállalkozások felzárkózási esélyei a jövő évi büdzsé révén jócskán csökkennek, az Európai Unióban a magyar vállalkozások így csak beszállítói lehetnek a nagy EU-beli cégeknek. Azt is kifogásolta, hogy a bérlakás-építésre szánt központi pénzeket nagy mértékben csökkenti a jövő évi büdzsé: míg 2001-ben 24 milliárd forint, 2002-ben 20 milliárd forint jutott bérlakások építésére, addig 2003-ban a kormány csak 10 milliárd forintot szán erre a célra. Márton Attila (Fidesz) az ellen emelt szót, hogy a központi költségvetés számai szerint jövőre csupán 79 milliárd forint jut autópálya-építésére.

Információtechnológiai támogatások

Kovács Kálmán (SZDSZ) informatikai és hírközlési miniszter elmondta: a következő évi büdzsé egyik legfőbb célja, hogy elindítsa Magyarország felzárkózását Európához az információtechnológiai (IT) beruházások terén; összesen 30-40 milliárd forintra tehető mindaz az adókedvezmény, amely az IT-fejlesztéseket támogatja. Közlése szerint a következő év az elektronikus közigazgatás elindításának éve lesz. A jövő évben az önkormányzati szférán belül indítják el az elektronikus ügyintézést, 2004-től pedig megnyílik a lehetőség a lakosság felé is az elektronikus közigazgatásra.

Csáky András (MDF) arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány ígéreteivel szemben az egészségügyben csupán a túlélésre van meg a lehetőség a jövő évi költségvetés alapján: az egészségügyi tárca büdzséjéből nem lehet kikövetkeztetni, hogy az egyes egészségügyi programokra mekkora pénz áll rendelkezésre. Az MDF-es képviselő szerint nem lesz forrás olyan fontos projektek folytatására, mint például az emlőrákszűrés.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!