Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Tervek nélkül kezd az új rádióelnök

2001.06.05. 13:41
Tizenhárom pályázó közül, 19:6 arányban Kondor Katalint, a Kossuth Rádió adófőszerkesztőjét választotta a Magyar Rádió elnökének a közrádió kuratóriuma. Ezzel egyéves interregnum után került új vezető a közszolgálati rádió élére. Kondor egyelőre nem tudja, mikor foglalhatja el hivatalát, az esetleges személyi változásokkal kapcsolatban pedig kijelentette: kétéves kora óta nem tervez.
Közel egyéves vezetőnélküliség, három sikertelen nekifutás után újra van elnöke a Magyar Rádiónak: az intézmény kuratóriuma tizenhárom pályázó közül Kondor Katalint, a Kossuth Rádió adófőszerkesztőjét 19:6 arányban választotta meg a közrádió élére. Kondort tavaly augusztus 17-én már kétszer próbálták megválasztani, ám kellő támogatás híján ez nem sikerült, s az elnöki teendőket azóta az ügyvezető gazdasági igazgató, Szíjártó István látta el. A kurátorok titkosan döntöttek, kétharmaduk igen szavazatára volt szükséges ahhoz, hogy megválasszák a rádió új elnökét, akinek mandátuma négy évre szól.

Kondor már nem tart semmitől

Kondor Katalin
A megválasztott új rádióelnök még nem tudja, mikor foglalhatja el hivatalát. Arra a kérdésre, hogy milyen személyi változások várhatók elnöksége alatt, kijelentette: kétéves kora óta nem tervez előre. Az Index felvetésére, miszerint legitimációját megkérdőjelezhetik, mivel csak kormánypárti delegáltjai ülnek a rádió kuratóriumának elnökségében, azt válaszolta: "én már nem tartok semmitől". A rádió új elnöke úgy vélekedett, nem a rádiósoknak kell szégyellniük magukat amiatt, hogy csak kormánypártiakból áll az elnökség.

Tervei között említette, hogy megismertesse pályázatát a rádió munkatársaival, melynek legfőbb eleme, hogy teljesen át kell világítani az intézmény működését. Kondor szerint mindenképpen végre kell hajtani bizonyos profiltisztítást a közszolgálati rádióban. Eldöntendő kérdésnek tartja azt is, hogy mi legyen a sorsa a külföldi adások főszerkesztőségének.

Maradnak a kormányfői interjúk

A jövő évi választási kampánnyal kapcsolatos felvetések kapcsán Kondor Katalin úgy vélekedett, hogy a kiegyensúlyozott tájékoztatásra nincsen megfelelő recept. Szerinte ugyanakkor a rádió választási etikai kódexe 1990-ben olyan jól sikerült, hogy azon sem '94-ben, sem '98-ben nem kellett változtatni, és várhatóan most sem lesz szükség rá.

Arra felvetésre, hogy a kampány közeledtével műsoron maradnak-e a szokásos szerda reggeli interjúk - amelynek sokáig maga is műsorvezetője volt, jelenleg pedig Hollós János készíti a műsorokat -, Kondor leszögezte: a kormányfői beszélgetések továbbra is hallhatók lesznek, hiszen nincsen ok a sikeres adás beszüntetésére.

A Magyar Rádió új vezetője jó döntésnek tartja a Vasárnapi Újság élén történt személycserét, ami szerinte sokat javított a műsor kiegyensúlyozottságán.

Kiváló ötlet Kondor szerint egy majdani médiapark létrehozása, és pályázatában is kiemelte, hogy a normális működés feltétele, hogy új helyre költözzön az épület. A mostani épület ugyanis egy olyan labirintus, amelyben egy új munkatársnak legalább egy évébe kerül, hogy eligazodjon.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!