Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Folytatódik a kormányátalakítás

2003.03.11. 09:13
Nem értek véget a tervezett májusi kormányátalakítást megelőző személycserék. Rövidesen távozik a kormányból Szalay István, az egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár - értesült a Népszabadság. Görgey az MTI-nek megerősítette, hogy a ciklus végéig nem lesz miniszter, de távozása időpontjáról először a kormányfővel beszél, csak utána közli a dátumot a sajtóval.
A matematikus végzettségű Szalay István korábban Szeged polgármestere, MSZP-s képviselő volt. Az egyházakkal csak érintőleges kapcsolata volt, ezért is okozott meglepetést, hogy a miniszterelnök őt választott a posztra.

A Népszabadság értesülései szerint a tavaly júliusi kinevezés óta nem sikerült szakmai tekintélyt kivívnia Szalaynak, akinek a pártban szemére vetik, hogy bár a kormány anyagiakban is megnyilvánuló gesztusokat tett az egyházaknak, a közvélemény mégis úgy érezhette, hogy megromlott az állam és az agyház viszonya. A lap úgy értesült, hogy még folynak a tárgyalások Szalay utódjának kiválasztásáról.

A lap szerint napokon belül megválik posztjától Keszthelyi András helyettes kormányszóvivő. A későbbiekben Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki főtanácsadó munkáját segíti majd tanácsadóként. Utódjáról egyelőre nincs döntés.

Lendvai lehet Görgey utódja

A Népszabadság úgy tudja, már biztos, hogy Görgey Gábor, a nemzeti kulturális örökség minisztere megválik hivatalától, elképzelhető, hogy még a májusi évértékelő előtt. Sokan úgy tartják, hogy Lendvai Ildikó frakcióvezető kerül a helyére. Ebben az esetben azonban dönteni kell majd arról is, hogy ki vezesse a továbbiakban az MSZP frakciót.

Harsányi az egyik esélyes?
Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) elnökének neve is szóba került a posztjáról leköszönő kulturális miniszter utódaként, értesült az MTI kedden. Harsányi László, az MTI-nek elmondta: hallott azokról a találgatásokról, miszerint Görgey Gábor, a kulturális tárca vezetője távozna posztjáról, s hallott arról is, hogy neve - másokkal együtt - felmerült a megüresedő miniszteri poszt betöltésére. Harsányi László nem kívánt válaszolni arra, hogy elvállalná-e a kulturális tárca vezetését. Szavaiból kiderült: érdemben csak hivatalos bejelentés nyomán nyilatkozik.

Görgey: A ciklus végéig biztosan nem maradok

Görgey Gábor biztosan nem marad a kormányzati ciklus végéig a kulturális tárca élén, távozásának időpontjáról azonban nem kíván tájékoztatást adni, szavai szerint az még nem tisztázott. Görgey azt mondta: hosszú hezitálás után úgy vállalta el a kulturális tárca vezetését, hogy a miniszterelnöknek jelezte, a teljes kormányzati ciklust nem vállalja; ezt akkor azzal indokolta, hogy négy évet nem tud kihagyni írói tevékenységéből. Közölte, távozásának időpontja azonban még csak találgatás tárgya lehet, hiszen azt még sok minden alakíthatja. Kijelentette: az időpontról először Medgyessy Péter miniszterelnökkel egyeztet, csak ezt követően tájékoztatja a sajtót.

Jánosit nem foglalkoztatja a bársonyszék-csere

Megfigyelők szerint lehet csere az GYISM élén is; ha távozik Jánosi György, több pályázó is lenne a posztra. Ezzel kapcsolatban Jánosi azt mondta az MTI-nek: kormány működésének vagy személyi összetételének kérdése májusban kerülhet napirendre, jelezve, hogy erről a legutóbbi kormányülésen esett szó. Jánosi György nem akart találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy a későbbiekben esetleg más szerepet kaphatna a kormányban. "Addig, amíg ez a kérdés fel nem vetődik, nem gondolkozom ezen, igyekszem végezni a dolgom a minisztérium élén" - fogalmazott, hozzátéve: ha felvetődik bármilyen alternatíva, végiggondolja és azt követően hozza meg döntését.

Kérdéses az is, hogy lesz-e változás az SZDSZ-es tárcáknál. Leginkább Kovács Kálmán informatikai és Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter távozása valószínű.

Pár hete a Miniszterelnöki Hivatal éléről távozott Kiss Elemér, helyére Kiss Péter került, és Burány Sándor személyében új miniszter lett a Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztériumnak is.

Az értékelés közeleg
A miniszterelnök tartja az ígéretét, miszerint körülbelül egy év után értékeli a miniszterek tevékenységét, és ahol indokolt, ott megteszi a szükséges lépéseket - nyilatkozta a kormányszóvivő. Gál J. Zoltán elmondta, hogy az értékelés a szakmai munka, a szervezőkészség, a kommunikációs képesség és az uniós csatlakozás előkészítésében elvégzett feladatok alapján történik. Hozzátette, ez vonatkozik minden kormánytagra és a kormány munkájában részt vevő politikusra. Kijelentette: mindettől teljesen függetlenül, még az előző kancelláriaminiszterrel történt megállapodás arról, hogy Szalay István, a Miniszterelnöki Hivatal egyházi kapcsolatokért felelős államtitkára nyugdíjba vonul. Utódját a miniszterelnök - az új kancelláriaminiszterrel egyeztetve - hamarosan megnevezi. Gál J. Zoltán megerősítette: lezárult a miniszterelnöki kabinet szervezeti, strukturális megváltoztatásának folyamata. A kormányszóvivő ígéretet tett arra, hogy az ebből adódó átszervezésekről napokon belül tájékoztatni fogják a közvéleményt. Ennek kapcsán sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a napilap azon értesülését, miszerint Keszthelyi András helyettes kormányszóvivő Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki főtanácsadó munkáját segíti majd tanácsadóként.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.