Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Az MSZP két héten belül megnevezheti kormányfő-jelöltjét

2001.03.28. 21:13
Az MSZP két platformja szükségesnek tartja, hogy a párt elnökének javaslata alapján az elnökség legkésőbb két héten belül kialakítsa közös javaslatát a párt miniszterelnök-jelöltjének személyére. A Baloldali Tömörülésnek és a Szociáldemokrata Társulásnak szerdai ülésén azonban nem kívánták megnevezni a szóba jöhető személyt.
A platformok támogatják a párt elnökségének azt a döntését, miszerint június 30-án összeül a szocialisták kongresszusa, hogy megnevezze az MSZP színeiben 2002-ben induló miniszterelnök-jelöltet.

A platformok nem neveztek meg miniszterelnök-jelöltet

Kiss Péter, a Baloldali Tömörülés platform vezetője érdeklődésünkre nem nevezett meg lehetséges miniszterelnök-jelöltet, bár a Magyar Hírlap szerint Medgyessy Péter az a politikus, aki igazán közel áll a platformokhoz. A szerda délutáni "panelbeszélgetés" első sorban nem is személyi kérdésekről szólt. Vitányi Iván, a másik, magukat Szociáldemokrata tömörülésnek nevező szerveződés vezetője beszédében elsősorban a "Fidesz kormányt leváltó alternatív programról" és a Magyarországon eddig elmaradt szociális fordulatról" beszélt.

Kiss Péter szintén tartózkodott a lehetséges jelölt kilétének felfedésétől, bár - mint azt az Indexnek elmondta - Vitányiékkal közösen nevezik majd meg a szerintük legalkalmasabb potenciális kormányfőt. Kiss a "korrupciómentes magyar közélet megteremtésének szükségességéről beszélt inkább, csakúgy, mint az összes többi szónok, akik elsősorban ideológiai és elvi síkon határozták meg a teendőket.

Kiss az Index érdeklődésére kifejtette, hogy először a megfelelő tartalmat kell egységesen meghatározni, ezt követően dönt majd a kongresszus arról, hogy ki legyen a szocialisták miniszterelnök-jelöltje.

Nagy Sándor mégsem egyeztetett Németh Miklóssal

Kora délután, a párt frakcióülését követő sajtótájékoztatón Nagy Sándor frakcióvezető kijelentette: az általa vezetett Szocialista Platform nem egyeztetett Németh Miklóssal a nap folyamán. Lapértesülések szerint ugyanis ez a szocialista fórum a rendszerváltás előtti utolsó miniszterelnök újrázásának örülne leginkább. Nagy frappáns hasonlattal magyarázta meg, miért titkolódzik az összes MSZP-s szervezet a lehetséges jelölt személyét illetően. Mint fogalmazott: "Nem a paprikás krumpli receptjét kell közkinccsé tenni, hanem a finom ételt."

Nagy kitért arra is: a kora nyári kongresszuson a tervek szerint "csak" az MSZP befutó várományosát nevezik majd meg, a többi jelöltet nem, vagyis országos listát nem állít az elnökség. A politikus szerint ez nem mindenben egyezik ugyan a párt alapszabályával, mely kimondja, hogy nem lehet szétválasztani a jelöléseket, de a finom célzásokból világossá vált: a szocialisták szerint nem a párt van a szabályzatért, hanem fordítva.

Kovács László Svédországban tárgyal

Míg az egyes szocialista szerveződések a miniszterelnök-jelölt személyéről vitatkoznak, a pártelnök Svédországban tárgyal. Kovács László Stockholmból adott telefoninterjút az Indexnek. Mint elmondta, A svéd soros uniós elnökséget lezáró júniusi göteborgi csúcstalálkozón várhatóan meghatározzák a bővítés első körének időpontját. Kovácsot erről a közösség elnöki tisztét fél évig betöltő Svédország miniszterelnöke, Göran Persson tájékoztatta. Kovács az indexnek kijelentette: a belpolitikai helyzetről bővebben csütörtöki sajtótájékoztatóján nyilatkozik. (A pártelnök skandináv útjáról bővebben kapcsolódó anyagunkban olvashatnak)

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.